فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 9 (پیاپی 38، اسفند 1390)

  • ویژه نامه توسعه آموزش
  • تاریخ انتشار: 1390/12/12
  • تعداد عناوین: 56
|
  • هنجاریابی مقیاس یادگیری خودراهبر در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    مریم گردان شکن، غلامرضا قاسمی، علیرضا یوسفی، محمدحسین یارمحمدیان صفحه 1030
    مقدمه
    یادگیری خودراهبر یک شیوه آموزشی مستقل و مادام العمر است که استفاده از آن در آموزش بزرگسالان، در دانشگاه های دنیا رو به توسعه است. هدف از این پژوهش هنجاریابی مقیاس خود درجه بندی یادگیری خودراهبر (Self-Rating Scale of Self-Directed Learning) در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی - پیمایشی، 400 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، پرسشنامه یادگیری خودراهبر را که دارای 60 گویه و پنج مولفه می باشد، تکمیل نمودند. اطلاعات خام با تعیین ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی بررسی شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که 53 گویه از 60 گویه این مقیاس به جای قرار گرفتن در 5 مولفه در 12 مولفه جای گرفتند. 7 گویه به دلیل نداشتن بار عاملی حذف گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق حاکی از روایی و پایایی نسبتا بالای مولفه های 12 گانه مقیاس با 53 گویه می باشد.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، مقیاس، هنجاریابی، آموزش پزشکی
  • زینب سادات اطهری، سید مصطفی شریف، احمد رضا نصر، مهدی نعمت بخش صفحه 1040
    مقدمه
    تفکر انتقادی یک صلاحیت محوری و لازم برای دانشجویان در کلیه رشته های دانشگاهی است که به طور عمده از طریق برنامه های درسی قابل بهبود است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی اصفهان در طی دو نیمسال تحصیلی متوالی در سال 89 طراحی گردید.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی- طولی مهارت های تفکر انتقادی 250 نفر از دانشجویان دانشگاه های اصفهان و علوم پزشکی اصفهان در دو مرحله (دو نیمسال تحصیلی متوالی) ارزیابی شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه محقق ساخته و آزمون استاندارد مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) بود.
    نتایج
    میانگین نمرات دانشجویان در دو دانشگاه در آزمون مرحله اول 22/2±48/7 و در مرحله دوم00/2±94/5 بود و کاهش معناداری را نشان می دهد (000/0p=). هر چند نمرات تفکر انتقادی دانشجویان دو دانشگاه تفاوت معناداری نداشت، اما در هر دو دانشگاه نمرات مرحله دوم کاهش معناداری نسبت به مرحله اول داشت (000/0p=). همچنین، یافته ها نشان می دهد نمرات دانشجویان در آزمون مرحله دوم در حیطه های استنباط، استدلال قیاسی و کل آزمون کاهش معناداری یافته و صرفا در حیطه ارزشیابی نسبت به آزمون مرحله اول افزایش دیده می شود (000/0p=).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از این امر است که توجه به تفکر انتقادی به عنوان یک چالش جدی در آموزش عالی است و دانشجویان در وضعیت مطلوبی از تفکر انتقادی قرار ندارند تا آن جا که با بالا رفتن سنوات تحصیلی دانشجویان، مهارت های تفکر انتقادی افزایش نمی یابد. بنابراین، بازنگری مطلوب برنامه های درسی برای حل این معضل می تواند پیشنهادی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، برنامه درسی، آموزش عالی
  • آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای یادگیری بین حرفه ای
    علیرضا ایرج پور، موسی علوی صفحه 1050
    مقدمه
    اعتقاد به افزایش اثربخشی خدمات سلامتی از طریق مشارکت و کار تیمی منجر به تاکید روز افزون بر لزوم آماده کردن تمام دانشجویان حرفه های بهداشت و درمان از طریق یادگیری بین حرفه ای شده است. لذا هدف از این مطالعه بررسی آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای یادگیری بین حرفه ای و نیز تعیین ارتباط آن با برخی متغیرهای زمینه ای است.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و مقطعی است. زمان انجام مطالعه سال 90-1389 بود. جامعه پژوهش شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های مختلف دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. نمونه ها با بهره گیری از روش آسان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه آمادگی برای یادگیری بین حرفه ای (RIPLS) بود.
    نتایج
    تعداد 200 نفر پرسشنامه را پر کردند و داده های 183 پرسشنامه تحلیل شد. از این تعداد 7/25 درصد در رشته پرستاری، 6/48 درصد در رشته پزشکی و 24 درصد نیز در سایر رشته های علوم سلامت مشغول به تحصیل بودند. میانگین (انحراف معیار) امتیاز آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای یادگیری بین حرفه ای 47/70 (34/5) به دست آمد. میانگین (انحراف معیار) امتیاز برای رشته پرستاری برابر 1/72 (91/4)، برای رشته های پزشکی برابر 83/69 (58/5) و برای سایر رشته های علوم سلامتی برابر (85/4) 25/70 به دست آمد. همچنین ارتباط بین متغیر آمادگی برای یادگیری بین حرفه ای و هیچ کدام از متغیرهای سن، جنسیت، سابقه شرکت در برنامه های یادگیری اشتراکی، سابقه کار بالینی، سابقه تدریس، مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نظر به آمادگی بالاتر از متوسط (میانگین امتیاز) در دانشجویان تحصیلات تکمیلی، توسعه فرصت های یادگیری بین حرفه ای پیشنهاد می گردد. عدم مشاهده رابطه معنادار بین متغیر آمادگی دانشجویان و متغیرهای زمینه ای، حاکی از فراگیر بودن و مواجهه با حداقل محدودیت ها در اجرای این رویکرد است. هر چند پژوهش های آتی برای بررسی قابلیت اجرایی و عوامل موثر بر آن پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری بین حرفه ای، آمادگی، دانشجو
  • راحله سموعی، محسن مصلحی، محبوبه حیدری، زهرا طغیانی صفحه 1057
    مقدمه
    شادی بنیادی ترین مفهوم در روانشناسی مثبت گراست و دانشجویان نیروهای تاثیر گذار و مولد که به محیط و روحیه شاد نیازمندند. در این راستا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با شادی در دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی استان اصفهان در سال های 87 و 88 انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش بر روی 120 دانشجوی دختر و پسر ساکن خوابگاه با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته باز پاسخ انجام گرفته، داده ها کد گذاری و طبقه بندی گردیده و به صورت فراوانی و درصد گزارش شده است.
    نتایج
    نتایج نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر شادمانی دانشجویان قبل از ورود به دانشگاه عبارتند از ورزش (4/26) درصد، تلویزیون 05/13 درصد، پیاده روی 86/11 درصد و بیشترین برنامه تفریحی مورد استقبال دانشجویان خوابگاهی بعد از ورود به دانشگاه عبارتند بود از ورزش 9/22 درصد، اتاق تلویزیون و فیلم 84/12 درصد و کامپیوتر و اینترنت 33/8 درصد و برنامه های پیشنهادی دانشجویان به ترتیب اولویت عبارت بود از تدارک اردوهای داخل و خارج استان 21/15 درصد، بهبود و زیبا سازی فضای خوابگاه 64/12 درصد و همچنین برگزاری مسابقات ورزشی و تفریحی 5/10 درصد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش می تواند با هدف ارتقای سطح شادی دانشجویان مورد توجه مسوولان و سیاست گذاران خوابگاه ها قرار گیرد و این مهم از طریق گسترش امکانات فعلی، و برنامه ریزی های بلند مدت و هدف مند محقق می گردد.
    کلیدواژگان: شادی، خوابگاه، دانشگاه علوم پزشکی، دانشجویان
  • تحلیل آسیب شناسی تقلب و سرقت علمی:بر اساس یک تحقیق کیفی
    رضوان اجاقی، محمود کیوان آرا*، مظفر چشمه سهرابی، احمد پاپی صفحه 1063
    مقدمه

    امروزه با پدیدار شدن نهادی به نام دانشگاه که مسوولیت تربیت علمی و اخلاقی نسل تحصیل کرده و متخصص را به عهده دارد، دیگر ابعاد سرقت علمی به افراد خاصی محدود نمی ماند و در واقع هر نوع چشم پوشی از این عمل به خصوص در عرصه دانشگاهی، چه بسا نتایجی هولناک در پی داشته باشد. بنابراین شایسته است برای پیشگیری از روند رو به رشد پدیده تقلب علمی به ریشه ها پرداخت. لذا مطالعه حاضر با هدف شناخت آسیب ها و دلایل موثر بر شکل گیری تقلب و سرقت علمی به تجربیات صاحب نظران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این زمینه پرداخته است.

    روش ها

    روش مطالعه کیفی است که با استفاده از مصاحبه عمیق انجام شده است. شرکت کنندگان صاحب نظرانی از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 90-89 بودند. از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شد. حجم نمونه به اشباع اطلاعات بستگی داشت.

    نتایج

    علل موثر در شکل گیری تقلب و سرقت علمی در جامعه دانشگاهی در پنج گروه فرهنگی، پرورشی، اقتصادی، اجتماعی و آموزشی به دست آمدند.

    نتیجه گیری

    نتایج در دو گروه عوامل درونی و بیرونی دسته بندی شدند. عوامل درونی مربوط به استعدادها، ادراک و دریافت های خود شخص از طریق کانال های خانواده و جامعه بودند. عوامل بیرونی نیز از محیط اطراف بر عملکرد شخص در انجام کار پژوهشی نیرو وارد می کنند. در این مورد شخص در ارتکاب تخلف به طور اختیاری و غیر اختیاری، از محیط تاثیر می گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تقلب، سرقت علمی
  • رابطه بین میزان کاربست مولفه های یادگیری سازمانی و ویژگی های دموگرافیکی کارکنان بیمارستان مرکز طبی کودکان-1390
    مریم یعقوبی، زهرا آقارحیمی، مائده دریابیگی، مرضیه جوادی صفحه 1074
    مقدمه
    بیمارستان ها علاوه بر هدف اصلی خود که ارتقای سلامت و تضمین و تامین آن است نوعی سازمان یادگیرنده نیز هستند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین میزان کاربست مولفه های یادگیری سازمانی و ویژگی های دموگرافیکی کارکنان بیمارستان مرکز طبی کودکان انجام شده است.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود و در نیمسال دوم سال 1390 انجام شد. حجم نمونه بر اساس فرمول از بین تمام کارکنان بخش های درمانی و اداری بیمارستان 148 نفر محاسبه گردید و نمونه گیری به صورت تصادفی-طبقه ای انجام شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه یادگیری سازمانی جمع آوری شد و پایایی آن بر اساس آزمون آلفای کرونباخ 87 درصد سنجش شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار نمره کاربست یادگیری سازمانی در بین کارکنان بیمارستان به طور کلی برابر با 01/9±58/52 بود. بین جنس و میزان کاربست مولفه های فضای باز و آزمایشگری و انتقال و یکپارچه سازی دانش ارتباط معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    برای تحقق یادگیری سازمانی در بیمارستان، توجه ویژه به چهار بعد آن لازم و ضروری است. بنابراین مدیران بیمارستان در تمام سطوح سازمان باید اهمیت یادگیری و خلق و انتقال دانش را در بیمارستان به عنوان یک سرمایه گذاری بهینه مورد توجه قرار دهند تا بتوانند با تغییر در رفتار و عملکرد افراد در راستای تحقق اهداف بیمارستانی عمل نمایند.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری سازمانی، کارکنان، بیمارستان
  • مریم یعقوبی، مرضیه جوادی صفحه 1083
    مقدمه
    امروزه دانش به عنوان دارایی ارزشمندی شناخته شده که مبنای رشد پایدار و رمز حفظ مزیت رقابتی ماندگار یک سازمان به شمار می رود. از این رو این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین نمره مدیریت دانش و یادگیری تیمی در بین کارکنان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفته است
    روش ها
    این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی - همبستگی (رابطه ای) است. جامعه مورد پژوهش کارکنان بیمارستان های منتخب شهر اصفهان هستند که به روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری (196 نفر) صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های یادگیری تیمی و مدیریت دانش بوده که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است.
    نتایج
    میانگین نمره یادگیری تیمی 7/20±2/41 است. ازطرفی میانگین نمره مدیریت دانش در بین کارکنان 1/20 ±9/39 است. به طور کلی بین میزان مدیریت دانش و یادگیری تیمی کارکنان با کمک آزمون آماری پیرسون (05/0>p) رابطه معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که نمره مدیریت دانش و یادگیری تیمی در بین کارکنان ضعیف بوده است. مدیران و تصمیم گیران در بیمارستان ها بایستی برنامه هایی در جهت ایجاد دانش و نشر و انتقال آن و گسترش فرهنگ یادگیری تیمی طراحی کنند.
    کلیدواژگان: یادگیری تیمی، مدیریت دانش، کارکنان
  • کاربردها و مزایای نقشه برداری برنامه درسی (Curriculum Mapping):(مرور نظام مند مستندات بین المللی)
    فرحناز کمالی، نیکو یمانی صفحه 1091
    مقدمه
    نقشه ها می توانند در ایجاد بینش عمیق تر نسبت به محیط پیرامونمان به ما کمک نمایند. در برنامه درسی نیز استفاده از نقشه می تواند در اصلاح، بهبود و توسعه برنامه و نهایتا فرایند یاددهی- یادگیری موثر باشد. هدف از مرور نظام مند حاضر مشخص نمودن مزایا و کاربردهای نقشه برداری برنامه درسی بوده است.
    روش ها
    در مجموع با بهره گیری از 7 موتور جستجو و سایت اینترنتی و با استفاده از کلید واژه های اصلی این تحقیق که عبارت بودند از: curriculum mapping، curriculum map(s)، medical، curriculum development و planning و ترکیب آنها، جستجوی اینترنتی انجام شد. تعداد 1100 مورد مقاله یافت شد و از بین آنها 179 مقاله وارد مطالعه مروری شدند. سپس با توجه به میزان مرتبط بودن به دو دسته مرتبط و غیر مرتبط تقسیم شدند و نهایتا 36 مقاله از آنها گزینش نهایی شد و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    از مجموع مقالات بررسی شده تعداد 112 مزیت و 111 کاربرد به دست آمد که پس از حذف موارد تکراری و ادغام برخی موارد به ترتیب به 32 و 29 مورد مزیت و کاربرد دست یافتیم. بیشترین مورد مزیت ذکر شده در مقالات بررسی شده، توسعه فرهنگ مشارکت (مشارکت بیشتر دانشجویان و کلیه اساتید در برنامه درسی) بو د. بیشترین کاربرد این نقشه ها بر اساس متون بررسی شده، عبارت بود از پایش و ارزشیابی برنامه درسی از جهات مختلف و با توجه به صلاحیت هایی که دانشجو باید کسب کند.
    نتیجه گیری
    نقشه برداری برنامه درسی کاربران مختلفی از جمله برنامه ریزان درسی، مدیران، اساتید و دانشجویان دارد که با توجه به نیازهای خود از آن استفاده می کنند. با توجه به مزایای نقشه برنامه درسی و به منظور استفاده از کاربردهای مختلف آن در نظام آموزشی کشور، پیشنهاد می گردد، اساتید و مدیران هر گروه آموزشی، در یک پروژه، نسبت به طراحی نقشه برای یک برنامه درسی اقدام کنند. در این راستا کمک گرفتن از برنامه نویسان کامپیوتری می تواند به دقت و سرعت عمل در پروژه بیافزاید.
    کلیدواژگان: نقشه برداری، برنامه درسی، برنامه ریزی درسی
  • مرضیه جوادی، اسدالله شمس، مریم یعقوبی صفحه 1104
    مقدمه
    دوره های آموزشی و خصوصا کارآموزی علاوه بر ایجاد یادگیری فعال و رشد فردی و حرفه ای دانشجو، باید متناسب با نیاز جامعه باشد. تغییر در برنامه های آموزشی به منظور تامین نیازهای اجتماعی و انعکاس آخرین دست آوردهای علمی از جمله ضروریات نظام آموزشی محسوب می شود. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی دو برنامه آموزشی در اجرای درس کارآموزی 1دانشچویان کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی است.
    روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی برروی 10 نفر دانشجویان کارآموزی 1کارشناسی ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی در مهر ماه سال تحصیلی 91-90 اجرا شد. براساس این مطالعه در گروه اول''مطابق سرفصل وزارتی و برنامه های مصوب پیشین مبنای انجام کارآموزی شد و در گروه دوم نیز برنامه درسی به صورت ادغام یافته با سیستم و هم جهت با بسته عملیاتی مدیریتی بیمارستان ها در قالب برنامه استانداردهای اعتباربخشی بیمارستان ها اجرا شد. متغیرهای مورد آزمایش این مطالعه در قالب رضایت دانشجو از عرصه کلی کارآموزی2) مشارکت و ایجاد پیوند بین دانشجو و عرصه کارآموزی 3) آشنایی دانشجو با مفاهیم روزآمد و در دست اجرای مدیریتی کشور اندازه گیری شد. ارزیابی از طریق طراحی پرسشنامه 18 ماده ای انجام شدکه توسط دانشجو و با حضور و پیگیری پژوهشگران در عرصه کارآموزی تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون آماری T مستقل تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمرات در همه ابعاد در گروه دوم به طور معناداری بیشتر بود. میانگین رضایت دانشجو از عرصه کلی کارآموزی در گروه اول (58/0±48/2)، در گروه دوم (39/0±28/3) و (02/0p=)، میانگین نمره مشارکت و ایجاد پیوند بین دانشجو و عرصه کارآموزی در گروه اول (54/0±32/2)، در گروه دوم (54/0±85/3) و(01/0p=)، میانگین نمره آشنایی دانشجو با مفاهیم روزآمد و در دست اجرای مدیریتی کشور در گروه اول (74/0±62/2)، و در گروه دوم (54/0±95/2) و (04/0p=) تفاوت معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    توجه به مفاهیم مدیریتی روز کشور از موضوعاتی است که می تواند غنای کارآموزی ها و انگیزه دانشجو در دروس کارآموزی تحت تاثیر قرار دهد. ضمن توجه به لزوم بازنگری دوره ای سرفصل دروس، گروه های آموزشی می توانند با جهت دهی آموزش های عملی به سمت رویکرد Need- Based و در نظر گرفتن نیازهای سیستم سلامت کشور به مقتضای هر رشته و به نحوی که از سرفصل دروس مصوب عدول نشود، برنامه های آموزشی موثرتر و مطلوب تری ارائه دهند.
    کلیدواژگان: کارآموزی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، سیستم سلامت، آموزش
  • آموزش پزشکی و چالش شبیه سازی
    علیرضا یوسفی، اعظم علوی، نرگس صادقی صفحه 1112
    مقدمه
    فناوری شبیه سازی امید به آرزوی دیرین بشر را برای جاودانه زیستن تقویت کرده است. امکان شبیه سازی انسانی از چا لش های جدید حوزه آموزش و اخلاق پزشکی است. مقاله حاضر به بررسی دیدگاه های گوناگون عرضه شده در این موضوع می پردازد.
    روش ها
    مقاله حاضر نوعی مطالعه مروری است که با جستجوی کتب و بانک های اطلاعاتی نظیرSID -Irandoc–Elsevier-pubmed- Magiran با استفاده از کلمات کلیدی «شبیه سازی انسان»، «شبیه سازی درمانی»، «شبیه سازی مولد»، «اخلاق» و «آموزش پزشکی» انجام شده است.
    نتایج
    بسیاری کاربرد این تکنیک را درباره انسان محکوم می کنند و بر این باورند این تکنیک شان و کرامت انسانی را خدشه دار می کند و او را تا سطح کالایی بی ارزش فرو می کشد. بررسی دیدگاه های متفاوت نشان می دهد که ترس از نقص کرامت انسانی و پیامدهای ناشی از شبیه سازی، مهم ترین نکاتی هستند که مخالفان به آن توجه کرده اند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که فن آوری های شبیه سازی از قوانین بسیار جلوتر است. با توجه به این که در جمهوری اسلامی ایران قوانین پیشرفته ای وجود دارد، دانشگاه های علوم پزشکی ایران می توانند پیشگام این علم و فن آوری جدید در سطح جهانی و منطقه ای باشند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی انسان، شبیه سازی درمانی، شبیه سازی مولد، اخلاق، آموزش پزشکی
  • تفکر انتقادی
    علیرضا یوسفی، مریم گردان شکن صفحه 1120
    مقدمه
    پرورش قدرت تفکر یکی از اهداف اصلی آموزش محسوب می شود. تفکر در مورد تفکر در راستای بهبود فرایند فکر، در قلب تفکر انتقادی جای دارد. هدف از این پژوهش، بیان و بررسی تعاریف متعدد و مختلف از تفکر انتقادی است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مروری بر برخی مقالات منتشر شده در زمینه تفکر انتقادی از سال های 1990 تا 2007 است.
    نتایج
    صاحب نظران گوناگون از اصطلاحات متفاوتی برای تشریح کار کرد و فعالیت های تفکر انتقادی بهره جسته اند. در حالی که تعاریف ارائه شده به شناسایی ابعاد مختلف مفهوم تفکر و اندیشه انتقادی پرداخته اند، خط سیر مربوط به تفکر انتقادی مشخص و واضح است، یعنی ارزیابی و تجزیه و تحلیل کردن محتوای یک موضوع در دست بررسی به منظور فهم محتوای آن که از طریق یک فرایند بازنگری دقیق و نیرومند انجام می گیرد.
    نتیجه گیری
    تفکر انتقادی یک نوع تفکر هدف مند، منطقی و تعمق آمیز است که برای تصمیم گیری، حل مسائل و تسلط بر مفاهیم صورت می پذیرد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آموزش
  • حاجیه قاسمیان صفایی، زیبا فرج زادگان صفحه 1129
    مطالعات نشان داده که مشارکت فعال دانشجو در امر یادگیری در دروس علوم پایه یکی از بهترین روش های یادگیری میباشد که باعث تشویق دانشجو به حضور در کلاس درس شده، دانشجو به نقاط ضعف و قوت خود پی برده و از حالت منفعل و شنونده خارج میشود. با توجه به اهمیت مشارکت دانشجویان در امر تدریس، این مطالعه به منظور تعیین نگرش دانشجویان نسبت به تاثیرمشارکت در تدریس انجام شد تا بتواند موجب ارتقاء کیفیت تدریس با شرکت فعال دانشجویان در سطوح مختلف علمی، افزایش میزان یادگیری، تمرکز در کلاس، علاقه مند کردن دانشجو به درس باکتری شناسی گردد.
    روش کار
    این مطالعه در دو ترم متوالی در درسهای باکتری شناسی رشته پزشکی و میکروب شناسی عمومی و میکروب شناسی مواد غذایی رشته تغذیه در سالهای 86 و 87 اجرا شد. در این مطالعه مقطعی که تعداد 100دانشجو شرکت داشتند، پنجاه نفر از آنان دانشجویان پزشکی و 50 نفر دانشجوی رشته تغذیه بودند مداخله برای تغییر در یادگیری و ایجاد مشارکت در تدریس به صورت مراحل زیرتا اخر ترم ارایه گردید. باایجاد صمیمیت (Warming up) به مدت 2-1 دقیقه، مروری بر جلسه قبل و ارتباط آن با این جلسه، شروع تدریس و تکرار مطب به صورت پرسش در کلاس با ایجاد جوی فعال به مدت 35 دقیقه سپس جمع بندی مطالب ارایه شده به صورت خلاصه انجام شد. ارزیابی پایان ترم با سئوالات مناسب از مطالب ارائه شده در کلاس و کتاب رفرانس انجام گردید. برای بررسی نگرش دانشجویان پرسشنامه ای با 6 سوال طراحی گردید.
    نتایج
    از مجموع 100دانشجو شرکت کننده در مطالعه 50 % دانشجوی پزشکی و 50% دانشجوی رشته تغذیه بودند. نمره نگرش دانشجویان در مورد مشارکت فعال دانشجو در تدریس 76/3 ± 13/26 با حداکثر نمره 13 و حداقل 50/17 از کل نمره 30 بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی نظرات دانشجویان بر اساس پرسشنامه ها و نظر خواهی های حضوری به نظر می رسد محققین به اهداف آموزشی که افزایش میزان یادگیری، تمرکز در کلاس، تشویق به حضور در کلاس، علاقه مند کردن دانشجو به درس باکتری شناسی بود رسیده و این شیوه آموزشی در بهبود یادگیری آنها موثر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، مشارکت دانشجویان
  • عوامل موثر در آموزش بالینی اثربخش از دیدگاه مدرسان و دانشجویان دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    علیرضا طاهری، سعید فرقانی، شهلا عطاپور، اکبر حسن زاده صفحه 1131
    مقدمه
    در هر فرآیند آموزشی، یادگیری و یاددهی به هم وابسته هستند بنابراین، اثربخشی باید از هر دو دیدگاه دانشجو و مدرس بررسی گردد تا از طریق نزدیک کردن دیدگاه ها بتوان به آموزش و یادگیری موثرتر و بهتری دست یافت. این مطالعه با هدف بررسی عوامل مرتبط با آموزش بالینی اثربخش از دیدگاه مدرسان و دانشجویان دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، جامعه پژوهش شامل مدرسان و دانشجویان سال آخر دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند. که به صورت سرشماری 28 عضو هیات علمی، مربی و 118 دانشجو وارد مطالعه شدند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و عوامل مرتبط با آموزش بالینی شامل پنج حیطه کلی خصوصیات فردی فراگیر، خصوصیات فردی مدرس بالین، شرایط محیط بالین، برنامه ریزی آموزشی و ارزشیابی بالینی بود که 32 سوال این قسمت بر مبنای مقیاس لیکرت رتبه بندی و به صورت نامطلوب تا مطلوب و به ترتیب با امتیازهای 0 تا 4 امتیازبندی گردید. از آزمون های توصیفی و t مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    نتایج
    مقایسه میانگین مجموع امتیاز داده شده به پنج حیطه مورد مطالعه در هر یک ار گروه های مدرسان) و دانشجویان، نشان داد که در هر دو گروه، حیطه خصوصیات فردی مدرس بالینی (04/3±74/0) و خصوصیات فردی فراگیر (96/2±67/0) بالا تر از سایر حیطه هاست. مقایسه دیدگاه مدرسان و دانشجویان نشان داد که اختلاف میانگین نمراتدر حیطه های شرایط محیط بالینی و ارزشیابی بالینی تفاوت معناداری دارد(05/0p<) بدین نحو که در هر دو حیطه میانگین مجموع امتیازات دانشجویان بیشتراز مدرسان بود، شرایط محیط بالینی (49/2±14/1 در مقایسه با 90/1±8/0) و ارزشیابی بالینی (56/2±09/1 در مقایسه با 99/1±98/0).
    نتیجه گیری
    دو حیطه خصوصیات فردی مدرس بالین و خصوصیات فردی فراگیر و نسبت به سایر حیطه ها تاثیر گذاری بیشتری بر آموزش بالینی دانشجویان توانبخشی دارند. لذا مورد توجه قرار دادن و تقویت ویژگی های فردی مدرسان و فراگیران، تدوین و بازنگری برنامه آموزشی نظام مند، ایجاد محیط مناسب بالینی از بعد امکانات و تجهیز ات و کارکنان و ارزشیابی منظم و دقیق کارورزی و انعکاس به مسوولین آموزشی می تواند اهمیت بسزایی در اثر بخشی آموزش بالینی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی اثربخش، محیط بالین، برنامه ریزی آموزشی، ارزشیابی بالینی
  • یادگیری روش ها و مراحل استانداردسازی پرونده های الکترونیک پزشکی
    فرحناز صدوقی، فرزانه امین پور صفحه 1140
    مقدمه
    استاندارد سازی یکی از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان های بهداشتی و درمانی محسوب می شود. مطالعه حاضر به معرفی روش ها و مراحل استانداردسازی پرونده های الکترونیک پزشکی می پردازد.
    روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مروری بوده که با هدف بررسی روش ها و مراحل فرایند استانداردسازی پرونده های الکترونیک پزشکی انجام گرفت.
    نتایج
    مقایسه اطلاعات بازیابی شده نشان می دهد که فرایند استانداردسازی پرونده های الکترونیک پزشکی مراحل متعددی را در بر می گیرد. نخستین مرحله، وجود تقاضا برای استاندارد است. مرحله دوم، ایجاد استاندارد بر اساس ویژگی های مورد نیازی است که در مرحله اول مشخص شده است. پس از تایید نهاد استانداردسازی، استاندارد به یک نمونه اولیه تبدیل شده و مورد آزمایش قرار می گیرد. در نهایت و در صورت کسب نتایج مثبت، استاندارد موردنظر منتشر می شود.
    نتیجه گیری
    در استانداردسازی پرونده های الکترونیک پزشکی بیماران هم سازمان های توسعه دهنده استاندارد و هم سازمان های تخصصی مراقبت سلامت نقش تعیین کننده دارند. با این حال، برخی از استانداردهای عمومی فناوری اطلاعات نیز در توسعه و کاربرد پرونده های الکترونیک پزشکی تاثیراتی چشمگیر داشته اند.
    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک پزشکی، پرونده الکترونیک سلامت، استانداردسازی، سیستم های اطلاعات سلامت
  • مهین کریمی، کیومرث فرح بخش صفحه 1149
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی رابطه خودتنظیمی عاطفی و مهارت های مطالعه با عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشکده علوم پزشکی استان اصفهان بوده است.
    روش ها
    نمونه مورد پژوهش 313 نفر از دانشجویان را شامل می شد که به طور تصادفی از بین آمار دانشجویان در دسترس ترم های 8 تا 2 هفت دانشکده انتخاب شدند و به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل سه پرسشنامه از جمله پرسشنامه خودتنظیمی عاطفی جهت خودتنظیمی عاطفی و پرسشنامه راهبردهای مطالعه و یادگیری وین استاین جهت مهارت های مطالعه و از پرسشنامه عملکرد تحصیلی و معدل برای عملکرد تحصیلی استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد خود تنظیمی عاطفی و مهارت های مطالعه با عملکرد تحصیلی رابطه دارد. متغیرخود تنظیمی عاطفی با 365/0 درصد بیشترین سهم را در تبیین میزان عملکرد تحصیلی دارد. بین مولفه های خودتنظیمی عاطفی و مهارت های مطالعه باعملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد نتایج نشان داد خرده مقیاس های متغیرهای مستقل می توان 8/53 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین نماید. همچنین بین مولفه های خودتنظیمی عاطفی و مهارت های مطالعه و عملکرد تحصیلی با معدل دانشجویان رابطه معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان می دهد با استفاده از واریانس ترکیب خطی خرده مقیاس های متغیرهای مستقل می توان 2/45 درصد از واریانس معدل کل را توضیح داد.
    نتیجه گیری
    ضرورت دارد که به منظور ارتقای همه جانبه دانشجویان، آموزش هایی برای یاددهی راهبردهای خودتنظیمی صورت داده شود. توجه و برنامه ریزی درجهت بهبود مهارت های مطالعه و افزایش خودتنظیمی عاطفی دانشجویان امری ضروری است.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی عاطفی، مهارت های مطالعه، عملکرد تحصیلی
  • افزایش میزان تداوم یادگیری درس بافت شناسی دوره دکترای تخصصی علوم تشریح با روش تدریس مباحثه
    شهناز رضوی، مریم آویژگان، محمد مردانی صفحه 1162
    مقدمه
    با توجه به نتایج مطالعات قبلی در تایید مزیت روش بحث گروهی نسبت به روش سخنرانی و اهمیت یادگیری عمیق، بخشی از درس بافت شناسی دانشجویان دکترای تخصصی علوم تشریح به شیوه بحث گروهی ارائه شد و نتایج آن بر میزان دوام یادگیری با روش معمول مقایسه گردید.
    روش ها
    این مطالعه از نوع اقدام پژوهی است که درگروه علوم تشریح دانشکده پزشکی اصفهان بر روی دانشجویان ترم اول دوره دکترای علوم تشریح در نیمسال اول سال تحصیلی90-89 انجام شد. تدریس 8 جلسه از درس بافت شناسی پیشرفته به روش سخنرانی و 8 جلسه بعدی به شیوه مباحثه انجام شد. ارزیابی میزان یادگیری از طریق برگزاری امتحان پایان ترم صورت گرفت. در 3 ماه بعد از سوالات قبلی جهت بررسی میزان ماندگاری و تداوم یادگیری مطالب استفاده شد. داده ها از طریق مقایسه میانگین نمرات دانشجویان با استفاده از آزمون کروسکال والیس انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج این بررسی نشان داد که اختلاف میانگین نمرات دانشجویان در دو روش سخنرانی (79/4±5/13) و مباحثه (38/1±5/18) از لحاظ آماری معنادار بود (01/0>P). همچنین در سه ماه بعد، اختلاف میانگین نمرات دانشجویان در روش مباحثه (55/2±17) نسبت به سخنرانی (12/4±5/11) معنادار بود (01/0>P). اختلاف میانگین نمرات دانشجویان در دو روش سخنرانی و مباحثه در پایان ترم با سه ماه بعد از لحاظ آماری معنادار نبود (56/0=P). با نظرسنجی از دانشجویان مشخص شد که همگی معتقدند میزان یادگیری و درک عمیق مطالب در روش مباحثه نسبت به سخنرانی بسیار بیشتر است.
    نتیجه گیری
    دانشجویان معتقد بودند اگرچه زمان بیشتری جهت آمادگی و ارائه مطالب لازم است اما میزان یادگیری و درک عمیق مطالب در روش مباحثه نسبت به سخنرانی بسیار بیشتر است. دانشجویان به علت حجم زیاد تکالیف درسی و محدودیت فرصت دوره، به کارگیری توام هر دو روش تدریس را پیشنهاد نمودند.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، روش تدریس، مباحثه، تداوم یادگیری، سخنرانی
  • کاربردی ملموس از نظریه های یادگیری در بهداشت عمومی
    حبیب الله رضایی، فریبا حقانی * صفحه 1171
    مقدمه

    پژوهشگران عرصه روانشناسی تربیتی، یادگیری را از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار داده اند و یافته های آنان در تبیین پدیده های یادگیری به ارائه نظریه های متفاوتی منجر شده است. هر یک از این نظریه ها می تواند مبین اصول، قوانین و شرایط خاصی برای کاربرد در کلاس درس باشد. هدف از این تحقیق ارائه نمونه هایی از موارد کاربرد نظریه های یادگیری در بهداشت عمومی است.

    روش ها

    در این مطالعه پایگاه های اطلاعاتی شامل sid، iranmedex، irandoc و magiran با کمک کلید واژه هایی شامل یادگیری شناختی اجتماعی، نظریه ی یادگیری، نظریه رفتاری، نظریه شناختی، نظریه سازندگی، آزوبل و بندورا مورد جستجو قرار گرفت. تعدادی کتب مرتبط نیز مورد بررسی و استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    ازقانون پاداش ثراندیک در طرح رابطین بهداشتی استفاده فراوان می شود. فرایند تمیز محرک در درس حشره شناسی برای تمایز بین انواع مختلف حشرات استفاده می شود. از تئوری یادگیری- اجتماعی برای آموزش پیشگیری از ایدز استفاده شده است. در تدریس روش تحقیق در علوم بهداشتی از روش آموزش از بالا به پایین استفاده می شود.

    نتیجه گیری

    از نظریه های یادگیری در بهداشت عمومی بسیار کم استفاده می شودولی قابلیت استفاده بالایی از این نظریه ها در بهداشت عمومی وجود دارد. بهتر است که برای آشنا ساختن اعضای هیات علمی دانشگاه ها، برنامه هایی در حوزه نظریه های یادگیری طراحی و اجرا گردد تا بدین وسیله زمینه آشنایی و بهره گیری از انواع نظریه های یادگیری در فرایندیاددهی و یادگیری فراهم شود.

    کلیدواژگان: نظریه یادگیری، بهداشت عمومی، نظریه رفتاری، نظریه فراشناخت، یادگیری
  • یادگیری فعال، راه کاری جهت کاهش فاصله تئوری تا عمل درآموزش بالینی
    مهرداد آذربرزین، فریبا حقانی صفحه 1179
    مقدمه
    فاصله تئوری تا عمل یکی از مشکلات اساسی در رشته های بالینی است که در جهت رفع آن راه کارهای زیادی ارائه شده است. در این مقاله سعی شده یادگیری فعال که یکی از این راه کارهاست مورد بررسی قرار گیرد.
    روش ها
    مقاله حاضر نوعی مقاله مروری است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و بانک های اطلاعات علمی و با استفاده از موتورهای جستجوگر در مقالات منتشر شده در سال های 2000 تا 2012 انجام گردیده است.
    نتایج
    از بین مقالات و منابع تعداد 36 مقاله و منبع که ارتباط بیشتری با یادگیری فعال به عنوان راه کار کاهش فاصله تئوری تا عمل داشتند انتخاب گردید و در این مقاله روش هایی که در منابع فارسی کمتر به آنها پرداخته شده بود مورد توجه قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که بیشتر روش های آموزش فعال به خصوص روش های یادگیری مبتنی بر تکلیف، یادگیری مبتنی بر عملکرد که فراگیر را درجریان یادگیری مشارکت داده و او را برای عمق بخشیدن به یادگیری خودتوانا می سازد، در رفع این فاصله موثر هستند و از این روش ها در آموزش پرستاری در کشور ما کمتر استفاده می گردد، لذا در این مقاله سعی بر آن بوده که این روش ها و چگونگی استفاده از آنها شرح داده شود.
    کلیدواژگان: فاصله تئوری، عمل، یادگیری مبتنی بر تکلیف، یادگیری مبتنی بر تمرین، آموزش بالینی، آموزش فعال
  • علیرضا یوسفی، طاهره چنگیز، نیکو یمانی، سهیلا احسان پور، روشنک حسن زهرایی صفحه 1191
    مقدمه
    اعتباربخشی فرایند کنترل کیفیت و اطمینان در آموزش عالی است که به منظور حصول از احراز حداقل استانداردهای قابل پذیرش است. در این پژوهش سیستم اعتباربخشی موسسه ای در دانشگاه های علوم پزشکی جمهوری اسلامی بر حسب ضرورت و با تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف حفظ و بهبود مستمر کیفیت آموزش و پژوهش و ارائه خدمات طراحی شد.
    روش ها
    تدوین این سیستم طی یک پروژه سه مرحله ای که هر مرحله دربرگیرنده چندین گام بود انجام گرفت. در اجرای مرحله اول چند گروه عملیاتی به مرور تاریخچه، روش ها و استانداردهای اعتباربخشی در کشورهای مختلف پرداختند. در مرحله دوم استانداردها و شاخص ها بر اساس نظریات کارشناسان و استادان و افراد ذینفع در هر حوزه با تشکیل کار گروه تخصصی و به اجماع رسیدن نظرات آنان، تعیین شدند. در مرحله سوم به منظور توافق سازی، استانداردهای تدوین شده برای 1171 نفر از اساتید و متخصصین در 40 دانشگاه کشور ارسال گردید..
    نتایج
    پس از کسب نظر موافق صاحب نظران دانشگاه های علوم پزشکی کشور و با مراعات ارزش های مورد قبول اجتماعی – فرهنگی کشور و در تناسب با نظام اجرایی و الزامات قانونی جمهوری اسلامی ایران استانداردهای اعتباربخشی موسسه ای در قالب ده حوزه، 95 استاندارد و 504 شاخص تدوین شد. استانداردهایی که بیشتر از 70 درصد پاسخ دهندگان موافق قرار گرفتن آن تحت استانداردهای ضروری بودند، به عنوان استانداردهای ضروری در نظر گرفته شدند. مابقی استانداردها به عنوان استانداردهای ترجیحی قلمداد گردیدند.
    نتیجه گیری
    توجه و پیروی از استانداردهای ملی اعتباربخشی، دانشگاه های علوم پزشکی نقش مهمی در ارتقای سیستم بهداشتی درمانی کشور ایفا خواهند نمود. همچنین استقرار سیستم اعتباربخشی در سطح ملی بر اساس نتایج این پروژه می تواند موجبات پذیرش بیشتر دانشگاه های کشور در مجامع بین المللی را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، اعتباربخشی موسسه ای، استاندارد، ارزشیابی، دانشگاه های علوم پزشکی، آموزش پزشکی
  • ادغام در برنامه های درسی با تاکید بر ادغام در آموزش پزشکی
    نیکو یمانی، ماریا شاطرجلالی * صفحه 1202
    مقدمه

    پیشرفت روزافزون و تصاعدی علوم در دنیا و لزوم همگامی علوم پزشکی با این روند، تغییرات برنامه آموزشی دوره پزشکی عمومی به خصوص دوره علوم پایه را از نظر محتوا و چیدمان به صورت ادغام یافته لازم گردانیده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی متون مختلف درباره ادغام برنامه درسی در علوم پزشکی و ارائه مفاهیم، اهمیت، انواع و مراحل ادغام در علوم پزشکی است.

    روش ها

    این مقاله به صورت مروری بوده و با جستجو در پایگاه PubMed و وب سایت گوگل اسکولار (google scholar) و کتب و مجلات معتبر داخلی و خارجی در زمینه برنامه ریزی درسی و آموزش پزشکی با کلید واژه های integration، ادغام و تلفیق تهیه گردیده است. مقالات منتشر شده در فاصله سال های 2000 تا 2011 جستجو شدند. تعداد مقالات به دست آمده با این روش حدود 50 مقاله بود که پس از مطالعه و بررسی حدود 31 مقاله و کتاب از بین آنها انتخاب و بررسی گردید.

    نتایج

    این مطالعه منجر به استخراج مفهوم ادغام، انواع ادغام در آموزش پزشکی، مراحل ادغام و اثربخشی ادغام از دید پژوهش های مختلف گردید. به طور کلی ادغام به عنوان تشکیل یک کل یا ترکیب سیستم های جدا از هم و ایجاد یک سیستم یکپارچه تعریف می شود. دو نوع اصلی ادغام در آموزش پزشکی وجود دارد. ادغام افقی و ادغام عمودی، که در دوره های بالینی، یادگیری ادغام یافته از طریق محیط یادگیری، بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. هاردن برای رسیدن از یک آموزش مبتنی بر موضوع به یک کوریکولوم ادغام یافته، طی یازده مرحله را پیشنهاد می کند.

    نتیجه گیری

    ادغام، یک استراتژی مهم و یک مفهوم پیچیده در آموزش پزشکی است. مناسب ترین گام روی نردبان ادغام برای یک دانشکده پزشکی به فاکتورهایی مانند: برنامه موجود، تجربه و نگرش معلمان، دانشکده پزشکی مربوطه و اهداف کلی برنامه بستگی دارد. ادغام علوم پایه و بالینی براساس ارگان های بدن منجر به افزایش یادگیری دانشجویان می گردد. البته دقت به این نکته که توالی یا تطبیق اطلاعات در دروس و حول یک ارگان، الزاما معادل ادغام برای فراگیران نبوده و تطبیق محتوای دروس توسط اعضای هیات علمی و دانشجویان متفاوت از هم است ضروری است.

    کلیدواژگان: ادغام، علوم پایه، بالینی، پزشکی
  • طراحی، اجرا و ارزشیابی تدریس الکترونیکی دروس بافت شناسی عملی و نظری، تجربه ای نوین در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    بهمن رشیدی، مریم آویژگان * صفحه 1214
    مقدمه

    سیستم آموزش الکترونیکی با استفاده از فناوری های پیشرفته و متنوع سعی در بهبود کیفیت فرایند یاددهی- یادگیری دارد. این پژوهش با هدف طراحی و اجرای سیستم نوین تدریس الکترونیکی دروس بافت شناسی عملی و نظری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گردیده است.

    روش ها

    این مطالعه به روش اقدام پژوهی در دانشکده پزشکی در گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی در سال تحصیلی 89-88، بر روی دانشجویان پزشکی دوره علوم پایه درس بافت شناسی عملی و نظری انجام گرفت. زیر ساخت های سخت افزاری و نرم افزاری لازم برای تدریس الکترونیکی فراهم گردید. به منظور ارزشیابی این فرایند، با همه مدرسین این درس (8 نفر) و تعدادی دانشجویان تحت مطالعه، مصاحبه شد. تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای مرسوم انجام شد.

    نتایج

    طراحی، اجرای سیستم نوین تدریس الکترونیکی برای دروس بافت شناسی عملی و نظری، دانشجویان پزشکی دوره علوم پایه انجام شد. نتایج مصاحبه در ارتباط با ارزشیابی این سیستم، حاکی از بهبود فرایند یاددهی و یادگیری بود.

    نتیجه گیری

    تدریس الکترونیکی به عنوان یک ساز و کار جدید که روش های یادگیری و تدریس متنوعی را با هم ادغام می نماید؛ موجب رضایت مندی بیشتری در دانشجویان و استادان شده است و می تواند با امکان انعطاف پذیری دریادگیری و با قابلیت بهره گیری از مزایای هر دو روش آموزش حضوری و الکترونیکی، یادگیری را افزایش دهد. از این رو پیشنهاد می گردد به عنوان یک روش ارائه آموزش موثر، در دانشگاه های علوم پزشکی کشور مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تدریس الکترونیکی، بافت شناسی، علوم پایه
  • چتری به نام اقدام پژوهی
    مهری دوستی ایرانی، سامره عبدلی، سرور پرویزی، نعیمه سیدفاطمی، مسعود امینی صفحه 1223
    مقدمه

    اقدام پژوهی ابزاری در راستای ایجاد معانی و ارتقای درک در موقعیت های اجتماعی پیچیده، و ارتقای کیفیت تعاملات و عملکرد انسان در آن موقعیت ها است. اقدام پژوهی یکی از واژه هایی است که امروزه به کرات در چرخه آموزشی شنیده می شود، اما تعاریف متعددی برای آن وجود دارد. مرور متون نشان می دهد که نویسندگان متعددی به این مفهوم اشاره داشته و دسته بندی های متعددی برای ان ذکر نموده اند و از مدل ها، انواع، رویکردها، تیپولوژی ها، تاکسونومی یا دیدگاه های اقدام پژوهی نام برده اند. به طور کلی واژه اقدام پژوهی چتری است که در بر گیرنده طیفی از سنت های تحقیق است، و در زیر این چتر چندین متدولوژی تثبیت شده وجود دارد. این مقاله به توصیف آنها می پردازد.

    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، متودولوژی (روش شناسی)، سنت تحقیق
  • رسول معصومی، نیکو یمانی * صفحه 1231
    مقدمه

    آموزش بین حرفه ای یکی از روش های آموزشی است که در متون مختلف، بر استفاده از آن تاکید شده است و اعتقاد بر این است که می تواند باعث افزایش همکاری های بین حرفه ای و بهبود کیفیت مراقبت از بیمار شود. هدف از این مطالعه مرور متون مرتبط و استخراج مفاهیم و نکات مورد توجه در آموزش بین حرفه ای بوده است.

    روش ها

    مقاله حاضر یک مطالعه مروری است که از طریق جستجوی غیر نظام مند پایگاه های اطلاعاتی Medline و CINAHL و نیز موتور جستجوی Google انجام گردید. نتایج بازیابی شده به زبان انگلیسی، مقالات مروری و متاآنالیز محدود شد.

    نتایج

    از نتایج بازیابی شده تعداد 45 مدرک که شامل مقاله، کتاب و صفحات وب بود مورد بررسی و دسته بندی قرار گرفت. ابتدا مفهوم آموزش بین حرفه ای از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. و از آن جا که هر رویکرد آموزشی برای خود مبانی نظری، رویکردهای تدریس و به طور کلی عوامل مربوط به یاددهی و یادگیری دارد در بخش بعدی به اجمال به این مسائل پرداخته شد و در بخش پایانی اثربخشی آموزش بین حرفه ای مورد بحث قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش آموزش بین حرفه ای در افزایش دانش، نگرش و مهارت های دانشجویان حیطه سلامت، انتظار می رود که در آموزش علوم پزشکی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش بین حرفه ای، آموزش پزشکی، اثربخشی، اصول یاددهی، یادگیری
  • رابطه مطالعه غیر درسی و سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    سوسن بهرامی، حمیده ملاخلیلی*، فائزه باغیانی، حسن اشرفی ریزی، شهین مجیری صفحه 1241
    مقدمه

    میزان مطالعه و گرایش به خواندن از مهم ترین شاخص های رشد و توسعه است. مطالعه عامل موثری برای جلوگیری از تک بعدی فکر کردن است و زمینه استعدادهای بشر را در ابعاد مختلف فراهم می کند. هدف این پژوهش، تعیین رابطه مطالعه غیر درسی و سلامت روان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 89-1388است.

    روش ها

    در این پژوهش، توصیفی– همبستگی، جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان سال سوم دانشگاه علوم پزشکی اصفهان(1054نفر)بودند. با روش نمونه گیری به صورت طبقه ای، تصادفی، حجم نمونه (300) نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه محقق ساخته و یک پرسشنامه استاندارد (سلامت عمومی g eneral health questionnaire) است. روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی، درصد توزیع فراوانی، ضریب همبستگی پیرسون و در سطح استنباطی، آزمون t، آزمون ANOVA و آزمون توکی صورت گرفت.

    نتایج

    میانگین عوامل تسهیل کننده مطالعه غیر درسی در سطح متوسط و میانگین عوامل بازدارنده مطالعه غیر درسی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان کمتر از سطح متوسطاست. 2/53 درصد از جامعه مورد مطالعه دارای سلامت روان، 6/44 درصد علایم بیمارگونه داشتند و 2/2 درصد از افراد به سوالات مربوط به سلامت روان پاسخ نداده اند. همچنین جامعه مورد مطالعه از نظر خردمقیاس های «جسمانی سازی» و «افسردگی»سالم و از نظر خردمقیاس های «نارسایی عملکرد اجتماعی» و «اضطراب و بی خوابی» دارای علایم مرضی هستند. ضریب همبستگی بین عوامل تسهیل کننده با خرد مقیاس های جسمانی سازی، اضطراب و بی خوابی، نارسایی عملکرد اجتماعی و افسردگی در سطح 5%≥p معنادار بوده است. بنابراین بین عوامل تسهیل کننده و خردمقیاس های جسمانی سازی، اضطراب و بی خوابی و افسردگی رابطه معکوس و با خردمقیاس های نارسایی عملکرد اجتماعی رابطه مستقیم وجود دارد. ضریب هم بستگی بین عوامل بازدارنده و خرد مقیاس های جسمانی سازی، اضطراب و بی خوابی و افسردگی در سطح 5%≥p معنادار بوده است. بنابراین بین عوامل بازدارنده و خردمقیاس های جسمانی سازی، اضطراب و بی خوابی و افسردگی رابطه مستقیم وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که بین وضعیت روانی با مطالعه و علاقمندی به آن و نیز بین میزان مطالعه و افسردگی در سطح جامعه رابطه وجود دارد. با مطالعه فرد از مطالبی آگاه می شود که قبلا نمی دانست و این می تواند باعث آرامش روانی فرد شود و باعث شود که فرد لذت بیشتری از زندگی ببرد.

    کلیدواژگان: مطالعه غیر درسی، سلامت روان، دانشجویان، دانشگاه
  • پراکسیس: پارادایمی برای اقدام پژوهی
    مهری دوستی ایرانی، سامره عبدلی، سرور پرویزی، نعیمه سیدفاطمی، مسعود امینی صفحه 1248
    مقدمه
    اقدام پژوهی یک متدولوژی تحقیق با هدف دوگانه (اقدام و تحقیق) است و به عنوان یک روش تحقیق تحت هدایت یک پارادایم یا دیدگاه فلسفی است. این مقاله به طور خلاصه به توصیف پارادایم و پارادایم تحقیق پرداخته و به این مساله می پردازد که اقدام پژوهی در کدام پارادایم (اثبات گرایی، تفسیری، یا پراکسیس) قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: اقدام پژوهی، پارادایم، پراکسیس، متودولوژی (روش شناسی)
  • مهسا شکور، لیلا بذرافکن، مریم علیزاده، مژده قاسمی صفحه 1255
    مقدمه
    موفقیت سازمان در تحقق اهداف در گرو چگونگی اعمال مدیریت و سبک های موثر رهبری مدیر است. این امر در کلیه سازمان ها از جمله مراکز دانشگاهی صادق است. در تحقیق حاضر با بررسی سبک های رهبری و اثربخشی به بررسی رابطه اثربخشی رهبری و سبک رهبری در میان مدیران میانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان پرداخته شد.
    روش ها
    پژوهش از نوع توصیفی است و جامعه پژوهش کلیه مدیران سطوح میانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (رییس و یا معاون دانشکده) بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای مشتمل بر سه قسمت است: قسمت اول شامل سوالاتی راجع به ویژگی های دموگرافیک قسمت دوم پرسشنامه بررسی سبک رهبری از باردنز و متزکاس و قسمت سوم پرسشنامه بررسی رهبری اثربخش از رمضانی است. سبک رهبری به سه دسته آزادمنشانه و آمرانه و تلفیقی طبقه بندی شد و اصول رهبری اثربخش برحسب امتیاز حاصله با عناوین: رهبری قوی، رهبری خوب، رهبری نیازمند به تلاش بیشتر و رهبری ضعیف توصیف گردید. و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج، میانگین سن آزمودنی ها 44.9 سال، 76 درصد مرد، میانگین سابقه کار برابر با 17.5 سال و سابقه مدیریت 7 سال و میانگین مدت آموزش کمتر از 1 ماه بود. 87 درصد از مدیران مدرک تحصیلی بالاتر از دکترا داشتند. در بخش دوم بررسی سبک رهبری 60 درصد از مدیران سبک رهبری آمرانه و 26 درصد مدیران سبک رهبری تلفیقی و البته در حد متوسط روبه ضعیف و 13 درصد از مدیران سبک رهبری آزادمنشانه داشتند و در بخش سوم بررسی رهبری اثربخش: 84 درصد رهبری را متناسب با رهبری قوی ارزیابی کرده اند و 16 درصد در حد خوب و هیچ یک رهبری خود را نیازمند به تلاش بیشتر و یا ضعیف ارزیابی نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد انتخاب مدیران با مرتبه مدارک آنها نه نوع مدارک مرتبط است طوری که 87 درصد مدیران با مدرک دکترا به بالا در شته های علوم پزشکی بوده اند. اکثرا رهبری را با انجام وظیفه یکسان دانسته و مطلوبیت را در بهره وری بیشتر می دانند و به جنبه انسانی آن توجه کمتری دارند. مدیران دانشگاه ها برای داشتن یک رهبری اثربخش لازم است دوره های رسمی و غیر رسمی مدیریت را گذرانده باشند و صرفا افراد براساس مدارک بالاتر انتخاب نشوند.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری اثربخش، مدیران، دانشگاه، آموزش
  • برنامه درسی اصلی (Core Curriculum) در آموزش پزشکی: معرفی چند رویکرد
    نیکو یمانی، نسرین فیروزآبادی صفحه 1263
    مقدمه
    استفاده از رویکردهای مفید به عنوان چهارچوبی منطقی جهت تعیین برنامه درسی اصلی از ایجاد اطلاعات اضافی در برنامه درسی پیشگیری می نماید. هدف از این مطالعه معرفی برخی از رویکردهای مفید جهت تعیین برنامه درسی اصلی در علوم پزشکی بوده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که از طریق جستجوی منابع الکترونیکی شامل پاب مد، اریک، گوگل اسکولار و نیز جستجوی دستی منابع کتابخانه ای انجام گردید. کلید واژه های مورد استفاده شامل برنامه اصلی (core curriculum)، رویکرد (approach) و آموزش مبتنی بر پیامد (outcome based curriculum) بوده است.
    نتایج
    در کل 105 مقاله و مورد به دست آمد که با توجه به شاخص های مورد نظر، 32 مورد تحت بررسی و مطالعه قرار گرفت. تاکنون رویکردهای متعددی جهت تعیین برنامه درسی اصلی توسط برنامه ریزان درسی در آموزش پزشکی اتخاذ یا پیشنهاد شده است. این مرور برخی از رویکردهای موثر در عرصه آموزش پزشکی را معرفی می کند.
    نتیجه گیری
    لازم است تا برنامه ریزان درسی با استفاده از رویکرد های موثر در آموزش پزشکی، محتوای ضروری و مورد نیاز فراگیران با توجه به نیازهای جامعه، و در راستای ارائه خدمات مطلوب به بیماران را فراهم نمایند و بینش نیاز به بازنگری برنامه درسی و کاهش بار اضافی محتوای برنامه درسی را از دست ندهند.
    کلیدواژگان: رویکرد، برنامه درسی اصلی، آموزش مبتنی بر پیامد
  • مطالعه مقایسه ای انتظارات بیماران و پرستاران از خدمات پرستاری و مراقبت های پزشکی در بیمارستان آموزشی الزهرا(س) شهر اصفهان
    کریم آذربایجانی، علی عطافر، سعید عباسی، بشیر امیرنژاد صفحه 1274
    مقدمه
    مطالعه در مورد انتظارات بیماران به عنوان مصرف کنندگان خدمات بهداشتی درمانی از یک سو و بررسی انتظارات پرستاران به عنوان ارائه دهندگان این خدمات از سوی دیگر، بسیار مورد اهمیت است. از این رو این بررسی با هدف تعیین تفاوت های انتظارات بیماران و پرستاران ازخدمات پرستاری و مراقبتهای پزشکی در بیمارستان آموزشی الزهرا(س) شهر اصفهان انجام شده است.
    روش ها
    مطالعه حاضر توصیفی مقطعی بوده که در نیمه دوم سال 1390 در شهر اصفهان انجام شد. در این مطالعه 120 پرستار و 114 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه خود گزارش دهی داده ها جمع آوری و با استفاده از روش های آمار توصیفی و با بهره گیری از آزمون t تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج آزمون t در سطح 05/0p< تفاوت معنی داری را میان انتظارات بیماران و پرستاران از خدمات پرستاری نشان داد؛ به طور کلی انتظارات بیماران در تمامی ابعاد مورد بررسی از میانگین انتظارات پرستاران بالاتر بود. همچنین بیشترین نمره برای هر دو گروه بیمار و پرستار به ملموس بودن داده شده است.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه پرستاران در بعد ملموس بودن در مقیاس انتظارات مهم ترین مولفه، داشتن ظاهری آراسته و تمیز بود و از دیدگاه بیماران، توجه پرستار به نظافت و بهداشت اتاق دارای بالاترین اهمیت است. بنابراین توجه به این دو گویه به منظور ارتقای کیفیت خدمات و افزایش سطح رضایت مندی بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: انتظارات، خدمات پرستاری، مراقبت های پزشکی، بیمارستان آموزشی
  • وضعیت تحصیلی دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد طی سال های 1371 الی 1388
    زهرا جوهری، علی دواتی، علیرضا یوسفی صفحه 1282
    مقدمه
    یکی از ارکان ضروری و اجتناب ناپذیر بهبود کیفیت نظام آموزشی دانشگاه ها، ارزشیابی مداوم وضعیت تحصیلی دانشجویان در دوره های مختلف است. از آنجا که هر گونه تغییر در برنامه ریزی، مدیریت وعمل جهت بهبود کیفیت نیاز به ارزیابی وضعیت موجود دارد این پژوهش با هدف بررسی روند تحصیلی کلیه دانشجویان فارغ التحصیل این دانشکده از بدو تاسیس تا سال 1388 طراحی و انجام گردید.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی –تحلیلی در سال 1390-1389 در دانشگاه شاهد با استفاده از چک لیست تهیه شده براساس اهداف طراحی و اجرا گردیده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد بوده اند که از سال 1371 وارد این دانشگاه شده و تا پایان اسفند 1388 فارغ التحصیل شده اند. اطلاعات دموگرافیک و سابقه تحصیلی دانشجویان با مراجعه به آموزش و بررسی پرونده های دانشجویان تکمیل شده است. پس از ورود اطلاعات به کامپیوتر برای رسیدن به اهداف از آمار توصیفی و تحلیلی (تی تست، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون) استفاده گردیده است.
    نتایج
    از نظر سهمیه قبولی در طی این 10 سال 46 درصد دانشجویان ورودی سهمیه شاهد داشته اند و 54 درصد سهمیه آزاد بوده اند. از نظر معدل ورودی میانگین کل (معدل دیپلم) دانشجویان 79/2±86/15 بوده است کمترین میانگین ورودی مربوط به سال 1372 وبیشترین میانگین مربوط به سال 1379 بوده است. با انجام آزمون پیرسون همبستگی مثبت بین معدل دیپلم و میانگین نمرات علوم پایه، کارآموزی و کارورزی مشاهده گردید. همچنین همبستگی معکوس بین معدل دیپلم و تعداد مشروطی در دوره دانشجویی مشاهده شد. با انجام آزمون t مستقل مشاهده گردید که بین معدل دیپلم، علوم پایه، کار آموزی و کارورزی دختران و پسران تفاوت معنادار وجود دارد و در همه این موارد نمرات دختران بالاتربوده است. این تفاوت در مورد دفعات مشروطی در دوران تحصیلی نیز مشاهده گردید و پسران دفعات مشروطی بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    موسسات بر حسب نیاز باید به بررسی وضعیت روند تحصیلی خود بپردازند و اصلاحات لازم را در آن انجام داده و به موقع اثر اصلاحات را پایش نمایند. توجه بیشتر به دانشجویانی که با سابفه ضعیف وارد می شوند و یا در سال های اول مردودی یا مشروطی در دروس دارند امری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان پزشکی، روند تحصیلی، دانشگاه شاهد
  • کاربرد تئوری های یادگیری در آموزش پرستاری، مقاله مروری
    شهلا ابوالحسنی، مهری دوستی ایرانی، فریبا حقانی صفحه 1290
    مقدمه
    هدف از هر آموزشی یادگیری است. در مورد یادگیری نظریه های متعددی مطرح شده که هر کدام سعی کرده اند در مورد چگونگی یادگیری فراگیر توضیحاتی ارائه دهند. نظریه های یادگیری به معلم در چگونگی انجام تدریس، انتخاب روش تدریس، آماده سازی محیط یادگیری و تعیین فعالیت دانشجو کمک می کند. با توجه به اهمیت نظریه های یادگیری در امر آموزش این مطالعه با هدف بررسی کاربرد نظریه های یادگیری در آموزش بالینی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه برخی از متون مرتبط با تئوری های یادگیری شامل کتب و مقالات از سال 2000 تا 2010 با استفاده از کلمات کلیدی یادگیری، تئوری و آموزش بالینی انتخاب شدند. سپس متون انتخاب شده از نظر کاربرد هر تئوری در آموزش بالینی مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه در مورد نظریه های یادگیری رفتاری، شناختی (شامل نظریه گشتالت، خبرپردازی، یادگیری معنادار آزوبل، سازندگی، یادگیری اجتماعی بندورا) و نظریه یادگیری بزرگسالان و کاربرد هر یک از آنها در آموزش بالینی بحث شده است.
    نتایج
    نمونه های استفاده از تئوری های رفتاری در آموزش شامل تدریس در یک الگوی متوالی، ساده تا پیچیده، تدریس کسب مهارت، استفاده از اهداف رفتاری برای تعیین پیامدهای یادگیری و هدایت ارزشیابی، ایجاد طرح تدریس توسط دانشجویان، و کاربرد تقویت مثبت هستند. تئوری گشتالت از تئوری های شناختی دارای کاربردهایی نظیر سازمان دهی روانی به سمت سادگی، تعادل و نظم هدایت شده، درک انتخابی محرک است. نوشتن حکایات نوشتاری و پورت فولیو نمونه ای از کاربرد تئوری سازندگی و مدل نقش کاربرد تئوری شناختی اجتماعی است. بر اساس تئوری یادگیری بزرگسالان فراگیران باید فعال باشند و موارد تدریس شده برایشان کاربرد داشته باشد.
    نتیجه گیری
    هر کدام از تئوری های یادگیری کاربرد خاصی دارند. اساتید جهت آموزش بالینی باید با توجه به نوع تجارب دانشجویان و مطلب مورد تدریس از تئوری مناسب برای تدریس خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: یادگیری، تئوری، بالینی، آموزش
  • مروری بر جنبه هایی از حقوق بیمار در آموزش بالینی
    اطهر امید، پیمان ادیبی، لیلا بذرافکن، زهرا جوهری، مهسا شکور، علیرضا یوسفی صفحه 1299
    مقدمه
    آموزش بالینی با درگیر کردن بیمار در آموزش دانشجویان فراهم می شود؛ بسیاری از بیمارانی که به دنبال مراقبت های تشخیصی و درمانی هستند برای آموزش دانشجویان به کار گرفته می شوند که لازم است اساتید و دانشجویان با اطلاع از جنبه های حقوقی بیمار و رعایت آن در این فرصت ها، مشارکت و رضایت بیمار را جلب کنند. این مطالعه با مرور اهمیت و ضرورت اجرای این موارد که شامل، رضایت بیمار از استفاده آموزشی و حق حفظ حریم خصوصی و اسرار می شود به توضیح نحوه صحیح کسب رضایت بیمار برای مشارکت در آموزش دانشجویان و نکاتی که در این خصوص باید رعایت شود پرداخته است، همچنین تعدادی از اقداماتی که در هنگام درگیری بیمار در آموزش برای حفظ محرمیت وی باید به آنها دقت شود ارائه گردیده و بر دادن حق انتخاب آگاهانه به بیمار بدون هیچ گونه احساس تهدیدی، تاکید شده است. در انتها پیشنهاد شده است که باید جزوات راهنما در خصوص نحوه کسب رضایت بیمار و حفظ اسرار وی تهیه شود و اطلاع رسانی به اساتید و دانشجویان در این خصوص انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، رضایت بیمار، حقوق بیمار، رازداری، حق انتخاب، حفظ حریم خصوصی
  • نظرات دستیاران در ارتباط با روش های مختلف تدریس در گروه بیهوشی
    محمدرضا صفوی، عظیم هنرمند، اطهر امید، حمیدرضا شتابی صفحه 1312
    مقدمه
    انتخاب و اجرای روش مناسب تدریس و ارزشیابی به منظور بازنگری در این فرایند برای اجرای یک آموزش اثربخش لازم است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی کیفیت برگزاری و تعیین روش های مناسب تدریس با استفاده از نظرات دستیاران گروه بیهوشی انجام پذیرفت.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1390 با استفاده از ابزار محقق ساخته انجام پذیرفت. جامعه هدف کلیه رزیدنت های بیهوشی بودند که 40 نفر در این مطالعه شرکت کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام پذیرفت.
    نتایج
    میزان پاسخ گویی به پرسشنامه 100 درصد بود. میانگین و سابقه طبابت رزیدنت ها به ترتیب 9/3±75/34 و 8/4±6/7 سال به دست آمد. رضایت 5/85 درصد از شرکت کنندگان از کیفیت برگزاری برنامه ها مطلوب، 5/12 درصد رضایت متوسط و 2 درصد رضایت ضعیف بود. بیشترین میزان رضایت از سخنرانی همراه با فیلم و اسلاید(43%) و کمترین رضایت مندی از سخنرانی بدون فیلم و اسلاید (6 درصد) بود. تفاوت معناداری بین رزیدنت های مرد و زن از نظر رضایت مندی روش تدریس و اجرا برنامه وجود نداشت(3/0)
    کلیدواژگان: آموزش مداوم، آموزش رزیدنت، رزیدنت بیهوشی، روش های تدریس، ارزشیابی برنامه
  • مقایسه روش آموزشی مسئله محور با روش استاد محور در تدریس بیوشیمی متابولیسم
    مجتبی پنجه پور، نگار عطایی صفحه 1318
    مقدمه
    با توجه به ضرورت و اهمیت درس بیوشیمی برای دانشجویان علوم پزشکی و نیاز به فراگیری عمیق و ماندگار و ایجاد علاقه و انگیزه برای یادگیری آن در این دانشجویان، مطالعه حاضر به بررسی کاربرد روش مبتنی بر حل مساله و مقایسه آن با روش سنتی تدریس به صورت سخنرانی استاد مدار در این درس پرداخته است.
    روش ها
    دراین مطالعه نیمه تجربی که برای تدریس درس بیوشیمی متابولیسم انجام گرفت، تعداد 43 نفر از دانشجویان ترم دو کارشناسی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیمسال اول سال تحصیلی 1390، شرکت کردند. بدین منظور ابتدا دانشجویان در مورد روش آموزش مبتنی بر حل مساله توجیه شدند و سپس در گروه هایی قرار گرفتند تا بتوانند در مورد مساله مطرح شده که مبحث درسی پنتوز فسفات بود، به تحقیق و مطالعه گروهی بپردازند. ارزیابی ها همچنین به وسیله پرسشنامه هایی که پایایی آنها تایید شده بود و سئوالات آن در سه حیطه انگیزه و علاقه، یادگیری و مشارکت در کار گروهی تقسیم بندی شده و توسط دانشجویان تکمیل شده بودند و همچنین به وسیله یک آزمون، مشتمل بر دو نوع سئوالات مربوط به بخش تدریس به روش سنتی و سئوالات مربوط به بخش مسئله محور، انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش t-test و مربع کا و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    نتایج
    7/83 درصد از دانشجویان مورد بررسی، بیوشیمی را به عنوان یکی از مهمترین و ضروری ترین دروس در رشته تحصیلی خود می دانستند. میزان رضایتمندی دانشجویان در استفاده از روش های تدریس متنوع در یادگیری بهتر و موثر این درس، برابر با 4/88 درصد بود. میزان رضایتمندی دانشجویان از روش مسئله محور برابر با 7/66 درصد بود و میانگین و انحراف معیار در هر یک از سه حیطه انگیزه و علاقه(16±66)، یادگیری (16±68) و مشارکت در کار گروهی (17±70) به دست آمد. اما از مقایسه میانگین نمرات سئوالات آزمون مربوط به بخش تدریس شده به روش سنتی با سئوالات مربوط به بخش مورد بررسی، اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    7/83 درصد دانشجویان، اهمیت و بنیادی بودن این درس را تایید کرده اند بنابراین یادگیری ماندگار و تفهیمی و ایجاد انگیزه برای فراگیری آن در دانشجویان وابسته ضروری خواهد بود. 4/88 درصد دانشجویان با این نظریه که روش های متنوع تدریس، یک ضرورت است، موافق بوده اند. نتایج حاکی از آن است که استفاده از روش مبتنی بر حل مساله در ایجاد و افزایش انگیزه و علاقه دانشجویان به درس بیوشیمی و یادگیری عمیق تر آن موثر میباشد.
    کلیدواژگان: بیوشیمی، استاد محور، مسئله محور، بیوشیمی متابولیسم
  • مهری دوستی ایرانی، شهلا ابوالحسنی، فریبا حقانی صفحه 1326
    مقدمه
    آموزش در علوم پزشکی در حال تغییر است. بنابراین نیاز است که مدرسان عملکردهای خود را ارزیابی و برای به حداکثر رساندن یادگیری تلاش کنند. تئوری های یادگیری می تواند دیدگاه هایی در مورد یادگیری فراهم کنند. هدف از این مطالعه بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک از تئوری های یادگیری شامل تئوری های رفتاری، شناختی و انسان گرایانه با مرور متون مرتبط است.
    روش ها
    در این مطالعه برخی از متون مرتبط با تئوری های یادگیری شامل کتب و مقالات انتخاب شدند. سپس متون انتخاب شده از نظر نقاط قوت و ضعف تئوری های یادگیری مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تئوری های رفتاری ساده هستند، کاربرد آنها آسان است و فراگیر بر یک هدف واضح و مشخص متمرکز می شود. تئوری های یادگیری شناختی نظیر خبرپردازی، گشتالت و سازنده گرایی موجب ارتقای تفکر انتقادی و حل مساله در فراگیر می شوند و فراگیر می تواند بهتر با موقعیت های واقعی زندگی روبرو شود. در تئوری انسان گرایانه تمرکز یادگیری مربوط به نیازهای فرد است که نیاز غایی آن خود شکوفایی و خودیابی است. یادگیری خود-راهبر یکی از مهمترین و مشهورترین اصول آموزشی این رویکرد است که نهایتا منجر به خود هدایتی در فراگیر می شود.
    نتیجه گیری
    هر تئوری به یک جنبه از یادگیری می پردازد و بنابراین هر کدام دارای نقاط قوت و ضعف خاصی هستند. لازم است مدرسان و طراحان آموزشی به این موارد جهت استفاده بهتر از تئوری ها توجه کنند.
    کلیدواژگان: یادگیری، تئوری های یادگیری
  • یوتانازی (مرگ آسان) آری یا خیر؟(چالشی در آموزش بالینی)
    علیرضا یوسفی، مهرداد آذربرزین، الهه سادات ضیایی صفحه 1332
    مقدمه
    یوتانازی (مرگ آسان) از شایع ترین سوالات و در ضمن از بحث انگیزترین مباحث در حوزه آموزش بالینی است. این مقاله درصدد بررسی نظریات گوناگون مطرح شده در این زمینه است.
    روش ها
    مقاله حاضر نوعی مقاله مروری است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و بانک های اطلاعات علمی و با استفاده از موتورهای جستجوگر در مقالات منتشر شده در سال های 2000 تا 2011 انجام گردیده است.
    نتایج
    اظهارنظر در این زمینه با توجه به مبانی دینی و اخلاقی، متفاوت و بعضا کاملا مغایر است. حتی در جوامعی که موافقت نسبی بیشتری با یوتانازی (مرگ آسان) وجود دارد محدودیت ها و شرایط سختی برای انجام آن وجود دارد، لذا پاسخ آری یا خیر به این سوال چالش ادامه داری در نظام آموزش پزشکی است.
    نتیجه گیری
    با عنایت به این که حتی در جوامعی که با یوتانازی موافق هستند، محدودیت های زیادی در زمینه اجرای این روش تعیین شده است و با عنایت به این که نمی توان به طور قطع مشخص کرد که آیا همه این شرایط رعایت می گردد یا نه لذا به نظر می رسد که پاسخ سوال «یوتانازی آری یا خیر» هنوز در پرده ای از ابهام قرار داشته و نیاز به مطالعات و تحقیقات بسیار وسیع تری دارد.
    کلیدواژگان: یوتانازی، مرگ آسان، اخلاق پزشکی، آموزش بالینی
  • نگرش دانشجویان پزشکی نسبت به ضرورت کسب توافق بیمار برای مشارکت در آموزش بالینی
    اطهر امید، امید پیرحاجی، امیر ورد، علیرضا یوسفی، مصطفی دهقانی صفحه 1344
    مقدمه
    آموزش بالینی با درگیر کردن بیماران در فرایند های یاددهی و یادگیری دانشجویان فراهم می شود. حق بیمار برای تصمیم گیری در ارتباط با مشارکت یا عدم مشارکت در این فرایند از حقوق قانونی و اخلاقی بیمار است. این مطالعه با هدف بررسی نگرش دانشجویان پزشکی در زمینه رضایت بیمار برای استفاده آموزشی انجام پذیرفت.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1390 با استفاده از ابزار محقق ساخته که حاوی 12 سوال با مقیاس رتبه بندی لیکرت پنج گزینه ای بود، انجام پذیرفت. جامعه هدف کلیه کارآموزان و کارورزان بیمارستان الزهرا(س) بود که 91 نفر در این مطالعه شرکت کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام پذیرفت.
    نتایج
    از 91 نفر مشارکت کننده 56% زن و 44% مرد، 64% کارآموز و 36% کارورز بودند. بین میانگین کلی نگرش در دو گروه انترن و دانشجو تفاوت معنادار وجود داشت به گونه ای که نگرش در کارآموزان نیمه مطلوب و در کارورزان مطلوب بود (9/80%) (05/0p<) دانشجویان موافق بودند که بیمار نباید قبل از معاینه از سطح توانایی دانشجویان اطلاع داشته باشد.
    نتیجه گیری
    آموزش بالینی، دانشجویان پزشکی، رضایت بیمار، کارآموزان، کارورزان
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجویان پزشکی، رضایت بیمار، کارآموزان، کارورزان
  • سبک های یادگیری دانشجویان سال اول دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایلام
    هادی پیمان، جمیل صادقی فر*، مریم علیزاده، منیره یعقوبی، منیره محمدحسن نهال، نیکو یمانی، علی دل پیشه صفحه 1350
    مقدمه

    سبک های یادگیری فراگیران به فراخور سلیقه ها، آمادگی های روحی و روانی و نیز شرایط جسمانی آنها در حیطه حواس پنجگانه بسیار متفاوت است. شناسایی و هدایت سبک های یادگیری مناسب نقش مهمی را در انتخاب روش های یاددهی و انتقال مفاهیم و دانش به فراگیران و نهایتا اعتلای سطح آموزش ایفا می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین سبک های یادگیری دانشجویان سال اول دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایلام صورت گرفته است.

    روش ها

    در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی 50 نفر از دانشجویان سال اول دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سبک های یادگیری دیداری-شنیداری-خواندن نوشتنی- عملکردی (VARK) استفاده شد. داده های گردآوری شده بر اساس راهنمای پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در مجموع56 درصد نمونه های مورد بررسی (28n=) دختر بودند. از مجموع 50 دانشجوی مورد مطالعه 22 دانشجو (44 درصد) فقط یک سبک یادگیری(تک سبکی) و 28 نمونه(56 درصد) استفاده از چند سبک یادگیری (چند سبکی) را ترجیح می دادند. از بین دانشجویانی که فقط یک سبک را ترجیح می دادند سبک خواندن-نوشتن مورد ترجیح دانشجویان بود و از بین دانشجویانی که بیش از یک سبک را ترجیح می دادند استفاده از هر چهار سبک یادگیری (VARK) بیشترین درصد را به خود اختصاص داده بود.

    نتیجه گیری

    سبک های غالب دانشجویان مورد مطالعه به ترتیب خواندن-نوشتن، شنیداری، عملکردی و دیداری بود. تعیین سبک های غالب یادگیری دانشجویان در بدو ورود آنان به دانشگاه کمک شایانی را به آموزش دانشکده ها، گروه های آموزشی و اساتید راهنمای دانشجویان می نماید تا با انتخاب روش های مناسب تدریس به پیشبرد اهداف آموزشی کمک کنند.

    کلیدواژگان: VARK، سبک های یادگیری، دانشجویان پرستاری
  • خودارزیابی توانمندی های بالینی فارغ التحصیلان دانشکده دندانپزشکی اصفهان در سال 1390
    ابراهیم جباری فر، مریم خروشی، حمیرا شامیر، کبری حسین پور، فخری سادات خلیفه سلطانی، امین الله توانگر صفحه 1359
    مقدمه
    خودارزیابی فارغ التحصیلان یکی از روش های ارزشیابی پایانی که مکمل ارزشیابی های تکوینی آموزش دندانپزشکی است. هدف از این مطالعه ارزیابی فارغ التحصیلان از میزان توانمندی ها و مهارت بالینی دندانپزشکی اصفهان است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 33 فارغ التحصیل دانشکده دندانپزشکی اصفهان در سال 1390 پرسشنامه ای با 93 مهارت براساس شاخص توانایی انجام مستقل خدمات دندانپزشکی با مقیاس لیکرت را به طور آزادانه تکمیل کردند. اطلاعات با استفاده از آزمون های آلفای کرونباخ، Anova یک طرفه، آزمون تکمیل کننده Tukey HSD، پیرسون تجزیه و تحلیل گردیدند.
    نتایج
    آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 979/0 بود. میانگین توانایی انجام مستقل خدمات دندانپزشکی بین 74/3 92/2 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    توانایی انجام مستقل خدمات دندانپزشکی توسط فارغ التحصیلان در حد متوسط تا خوب گزارش گردید. تفاوت معناداری بین مهارت های آموزشی داده شده در بخش های آموزش دهنده مشاهده نگردید و میزان توانمندی های فارغ التحصیلان مذکر و مونث یکسان بود.
    کلیدواژگان: دندانپزشکی، توانمندی های بالینی، آموزش
  • علیرضا یوسفی، الهه سادات ضیایی، فرشته قلجایی، مهرداد آذربرزین صفحه 1366
    مقدمه
    یکی از موضوعاتی که بشر با آن مواجه بوده و هست مساله مرگ است. امروزه تعریف مرگ از جانب جامعه پزشکان تغییر اساسی کرده است و با توجه به موضوع پیوند اعضا و ارتباط آن با مرگ مغزی، سوال اصلی این است که آیا مرگ مغزی همان مرگ قطعی است؟ هدف این مطالعه بررسی مبانی مرگ مغزی و آموزش پزشکی پیرامون این موضوع می باشد.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مروری است که با جستجوی کتب و بانک های اطلاعاتی SID،Iranmedex، Google Scholar انجام گرفته است.
    نتایج
    موافقان بیان می کنند روح، تصرف خود را بر بدن از راه سلول های عالیه مغزی اعمال می نماید به گونه ای که هرگونه تخریبی در تمام قشر مغز ایجاد گردد، سبب ترک علقه میان روح و جسم می شود. از طرفی مخالفان نیز بیا نمی کنند در ارتباط با موضوعات زندگی و مرگ باید خط مشی امن را در نظر بگیریم.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که پیوند اعضا دارای نقش حیاتی در نجات جان انسان ها دارد و شرع مقدس نیز حیات و سلامت آدمی را به عنوان اهم واجبات مورد عنایت خاص خود قرارداده است، می توان گفت با شناخت صحیح انسان؛ حدود و حریم پژوهش، آموزش و درمان انسان مشخص خواهد گردید و تامین سلامت جامعه و ادامه حیات طیبه انسانی در گرو این شناخت است. همچنین برای افزایش آگاهی و نگرش مثبت کادر پزشکی و اقشار جامعه، نسبت به اهدای عضو، توصیه می گردد برنامه های آموزشی لازم در این خصوص مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، پیوند اعضا، آموزش
  • پزشکان عمومی اصفهان و بیماری مراجعین گامی در جهت پاسخ گویی به نیاز جامعه
    اطهر امید، شقایق حق جوی جوانمرد، بتول اقبالی، مرضیه حسینی صفحه 1376
    مقدمه
    فارغ التحصیلان نظام آموزش پزشکی باید توانمندی های لازم برای پاسخ گویی به نیازهای جامعه را در دوران تحصیل کسب نمایند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی نسبی مواجهات پزشکان عمومی شاغل در شهرستان اصفهان، در ارتباط با بیماری های مختلف انجام شده است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 64 پزشک عمومی شاغل در شهرستان اصفهان شرکت کردند. پس از تایید روایی و پایایی 10 پرسشنامه مخصوص تعیین فراوانی مواجهات با بیماری های اطفال، جراحی، زنان و زایمان و داخلی این پرسشنامه ها توسط پزشکان تکمیل گردید. فراوانی مواجهه به صورت لیکرت پنج گزینه ای شامل روزانه، روزانه تا هفته ای یک بار، هفته ای یک بار، برخی مواقع و بندرت (به ترتیب با نمره 5 تا 1) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    پرسشنامه های تهیه شده توسط 28 پزشک مرد و 36 پزشک زن با میانگین سنی 0/7±0/39 و سابقه کار 9/5±3/ 11 سال تکمیل گردید. بیشترین میزان مواجهه در گروه بیماری های اطفال، جراحی، زنان و داخلی به ترتیب مربوط به سرماخوردگی، دردهای غیر جراحی شکم، ترشح واژینال و دیابت قندی و کمترین میزان مواجهه نیز به ترتیب مربوط به Ariboflavinsis، آبسه پانکراس، کوریوکارسینوم و سارکوییدوز بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه میزان مواجهات پزشکان عمومی اصفهان با بیماری های مختلف مشخص گردید. این اطلاعات می تواند به تصمیم گیرندگان نظام آموزش پزشکی عمومی در ایجاد تغییرات برنامه درسی متناسب با نیاز جامعه کمک کند؛ اما برای برنامه ریزی دقیق تر بررسی عوامل دیگر از جمله شدت خطر بیماری های کمتر شایع برای حیات بیمار نیز ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: مواجهات، پزشکان عمومی، آموزش پزشکی پاسخ گو
  • برنامه درسی پرستاری خانواده، گامی در جهت توسعه نقش پرستار خانواده در ایران
    مریم علیزاده، نیکو یمانی، فریبا طالقانی، طاهره چنگیز صفحه 1385
    مقدمه
    پرستاری خانواده رشته ای تخصصی در پرستاری است که با هدف ارائه خدمات پیشگیرانه طراحی شده است. اگرچه برلزوم وجود این گرایش در رشته های تخصصی پرستاری تاکید شده است اما هنوز طراحی برنامه درسی این رشته در ایران انجام نشده است. این مطالعه با هدف تدوین برنامه درسی مبتنی بر وظیفه، جهت رشته پرستاری خانواده در ایران انجام گردید.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در سال 1389- 1390در ایران انجام گردید. تدوین برنامه با استفاده از داده های نیازسنجی و با تشکیل جلسات فوکوس گروپ منظم با روش بحث و با حضور اساتید پرستاری، متخصصان آموزش پزشکی و برنامه ریزی درسی، پرستاران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرستاری و آموزش پزشکی انجام گردید.
    نتایج
    نتایج این پژوهش منجر به تدوین یک برنامه درسی مبتنی بر وظیفه گردید که بر اساس ساختار برنامه درسی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در چهار فصل طراحی شد. دروس دوره شامل: بررسی وضعیت سلامت، بیماری های مزمن، بحران در خانواده و سلامت روان، بهداشت در خانواده، پرستاری سالمندی، روش تحقیق و آمار، مدیریت پرستاری خانواده، سیستم های اطلاع رسانی، کلیات آموزش به خانواده و بیمار و پایان نامه است.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر منجر به تدوین برنامه درسی مبتنی بر وظیفه جهت رشته پرستاری خانواده در ایران گردید که می توان از آن جهت اجرای این دوره در ایران استفاده نمود. امید است که اجرای این برنامه در ایران بتواند تا حدی مشکلات ناشی از شیوع بیماری های مزمن و عوارض ناشی از این بیماری ها در خانواده ها را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی مبتنی بر وظیفه، پرستاری خانواده، برنامه ریزی درسی، نیازسنجی
  • ارتباط نیم رخ روان شناختی دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی با موفقیت تحصیلی آنها در دوره علوم پایه در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    پروانه نصری، وحید عشوریون، مریم آویژگان، حمید افشار صفحه 1395
    مقدمه
    شناخت عواملی که منجر به موفقیت و مانع از افت تحصیلی می گردد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از جمله مواردی که به نظر می رسد با موفقیت تحصیلی ارتباط دارد شامل کمال گرایی مثبت و منفی، اضطراب و عزت نفس در فراگیران است. این تحقیق با هدف بررسی ارتباط نیم رخ روان شناختی دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی با موفقیت تحصیلی آنها در دوره علوم پایه در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. افراد مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان داوطلب شرکت در آزمون علوم پایه دانشکده پزشکی و دندانپزشکی بودند. نمونه های این مطالعه شامل 175 دانشجوی پزشکی (در دو گروه 1 و 2) و دانشجوی دندانپزشکی بودند. متغیرهای روان شناختی دانشجویان توسط پرسشنامه های کمال گرایی مثبت و منفی (PANPS)، اضطراب زونگ و عزت نفس روزنبرگ بررسی و رابطه آنها با موفقیت تحصیلی (معدل و نمره آزمون علوم پایه) تعیین شد.
    نتایج
    مقایسه میانگین نمرات کمال گرایی منفی در سه گروه نشان داد که تنها بین گروه پزشکی2 و دندانپزشکی تفاوت معناداری وجود دارد. بین نمرات کمال گرایی منفی با معدل و نمره جامع علوم پایه دانشجویان دندانپزشکی همبستگی منفی معناداری وجود داشت. بین نمرات عزت نفس با معدل و نمره آزمون جامع علوم پایه دانشجویان دندانپزشکی رابطه مثبت معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    ارتباط متغیرهای روان شناختی با موفقیت تحصیلی در گروه های پزشکی 1 و 2 دندانپزشکی متفاوت است که نشان دهنده این نکته است که متغیرهای دیگری علاوه بر این متغیرها می تواند بر موفقیت تحصیلی اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: نیم رخ روان شناختی، موفقیت تحصیلی، دانشجو، پزشکی، دندانپزشکی
  • معصومه محمودی، ملیحه محمودی، آیت الله سهرابی، علی مرادی صفحه 1404
    مقدمه
    پایان نامه آخرین بخش دوره های تحصیلات تکمیلی از جمله دوره پزشکی عمومی است که طی آن کارورزر موظف است در یکی از زمینه های رشته های تحصیلی خود به انجام کار تحقیقی بپردازد و نتایج آن را به صورت پایان نامه، مطابق با آیین نامه های موجود ارائه نماید. بررسی نظرات کارورزان در خصوص ضوابط و آیین نامه های موجود می تواند موجب اصلاح ضوابط و ارتقای کمی و کیفی امور پژوهشی دانشکده پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی گردد. هدف کلی این مطالعه بررسی دیدگاه کارورزان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص وضعیت فرآیند تصویب موضوع پایان نامه در گروه و شورای پژوهشی دانشکده، کسب مهارت روش تحقیق، بودجه، دفاع و لاین تحقیقاتی بود.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی بود که در جامعه کارورزان دانشکده پزشکی اصفهان که درنیمه اول 89 از پایان نامه خود دفاع نموده و فارغ التحصیل شدند انجام شد. نمونه این پژوهش شامل 82 کارورز بود که از طریق روش نمونه گیری همه شماری انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با آلفای کرنباخ 86/0 به دست آمد استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین نمره نظرات کارورزان در مورد فرآیند تصویب موضوع پایان نامه در گروه 9/16 با انحراف معیار 06/2، در شورای پژوهشی دانشکده 47/10 با انحراف معیار 03/2، میانگین نمره نظرات کارورزان در مورد فرآیند کسب مهارت روش تحقیق 02/21 با انحراف معیار 08/3، فرآیند بودجه 11/21 با انحراف معیار 02/4 و در مورد فرآیند دفاع 1/13 با انحراف معیار 83/1 و در مورد لاین تحقیقاتی 01/7 با انحراف معیار 61/1 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان گفت اکثریت کارورزان در مورد فرآیند های پایان نامه رضایت چندانی نداشتند. لذا برگزاری کارگاه های روش تحقیق، نگارش پروپوزال، آشنایی با بودجه، نگارش پایان نامه و مقاله نویسی جهت کارورزان برای اصلاح روند تهیه پایان نامه ضروری است.
    کلیدواژگان: کاروزان، مراحل تصویب، دفاع، پایان نامه، اصفهان
  • دیدگاه دانشجویان و اساتید پیرامون آیین نامه آموزشی ادامه تحصیل بدون آزمون در مقاطع بالاتر
    مهسا شکور، نیکو یمانی، زهرا جوهری صفحه 1411
    مقدمه
    در سال های اخیر وزارت بهداشت آیین نامه ای در زمینه پذیرش دانشجو بدون آزمون دانشجویان ممتاز در مقاطع بالاتر را تصویب کرده است که منجر به مباحث و انتقادات زیادی شده است. لذا در این مقاله به بررسی آیین نامه مذبور از نظر اساتید و دانشجویان می پردازیم.
    روش ها
    مطالعه کیفی بوده و جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند انجام گردید. نمونه گیری هدف مند و از دانشجویان ترم 7 و 8 کارشناسی فاقد شرایط احراز امتیاز آیین نامه پذیرش بدون کنکور، دانشجویان کارشناسی ارشد و بعضی اساتید علاقه مند دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع اطلاعات تا 8 نفر ادامه داشت.
    نتایج
    بعد از پیاده شدن مصاحبه های انجام شده با دانشجویان و اساتید منتخب و تحلیل آنها، 43کد استخراج شد و 11 تم فرعی و سه تم اصلی استخراج شد: الف) عدالت: انتخاب تنها یک دانشجوی ممتاز، نامناسب بودن معیار معدل، تفاوت های جزیی و پیامد بزرگ، عدم توجه به سیستم نمره دهی دانشگاه، عدم توجه به سطح دانشگاه محل تحصیل، استحقاق قبول شدن را داشتن. ب) مشکلات اخلاقی: رقابت ناسالم، برخورد نامناسب با پذیرفته شدگان، ایجاد حس منفی نسبت به همکلاسی ها ج) پیشرفت علمی: تشویق دانشجویان به رقابت در کسب علم استفاده بهینه از آموزش عالی رایگان.
    نتیجه گیری
    وسیع ترین مفهومی که اکثر دانشجویان به آن اشاره داشتند مفهوم بی عدالتی بود. و این در حالی است که تصمیم گیری در پذیرش دانشجو باید با اهداف آموزش عالی، عدالت اجتماعی و برابری اجتماعی هم خوانی داشته باشد و منجر به یک سیاست و تصمیم گیری درست شود. با وجودی که یک رویه مشخص استاندارد برای پذیرش دانشجو در همه موسسات آموزش عالی وجود ندارد ولی امید است بهترین روش گزینش دانشجو اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، کارشناسی ارشد، کنکور، عدالت، ایران
  • مقایسه تاثیر نقشه کشی مفهومی بالینی و فرایند پرستاری در توسعه مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری
    سامره عبدلی، طاهره خواجه علی صفحه 1420
    مقدمه
    ارتقای آموزش بالین و تفکر انتقادی در عرصه نظام آموزش علوم پزشکی کشور همچنان به عنوان چالشی جدی و در خور توجه باقی مانده است. صاحب نظران آموزشی معتقدند که جایگزینی روش های تدریس اثربخش در آموزش بالینی نظیر نقشه کشی مفهومی بالینی با فرایند پرستاری می تواند یکی از راه کارهای عملیاتی در جهت توسعه مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان پرستاری باشد. بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر نقشه کشی مفهومی بالینی و فرایند پرستاری در توسعه مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شده است.
    روش ها
    این مطالعه یک مطالعه تجربی از نوع کار آزمایی بالینی است. نمونه ها شامل 41 دانشجوی پرستاری روزانه ترم 4 دانشکده پرستاری و مامایی اصفهان بودند که به طور تصادفی در دو گروه فرایند پرستاری و نقشه کشی مفهومی بالینی قرار گرفتند. از دانشجویان در هر دو گروه خواسته شد تا در طی کارآموزی هر هفته یک نقشه مفهومی یا یک فرایند پرستاری برای فرد مبتلا به بیماری تهیه کنند. همچنین دانشجویان در روز اول، آخر و یک ماه بعد از کارآموزی به عنوان مبنایی برای اندازه گیری مهارت های تفکر انتقادی به سوالات آزمون مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا- فرم ب در مدت 45 دقیقه پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس با داده های تکراری استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن بود که دانشجویان شرکت کننده در گروه نقشه کشی مفهومی بالینی در هیچ یک از ابعاد 5 گانه مهارت های تفکر انتقادی شامل تحلیل، استنباط، تفکر استقرایی و قیاسی و ارزشیابی توسعه نداشته اند و تفاوت آماری معناداری بین امتیازات روز اول، آخر و یکماه بعد از کارآموزی وجود نداشت. در مقابل یافته ها نشان داد که مهارت تفکر انتقادی دانشجویان گروه فرایند پرستاری در ابعاد استنباط و استدلال استقرایی در طول مدت پژوهش افزایش یافته است و تفاوت معناداری بین میانگین کلی امتیاز مهارت های تفکر انتقادی در این گروه یک ماه پس از مطالعه وجود دارد. این در حالی است که میانگین کلی تفکر انتقادی در دو گروه بلافاصله و یک ماه پس از کارآموزی از نظر آماری معنادار نبوده است.
    نتیجه گیری
    هرچند با توجه به زمان و تعداد محدود دانشجویان شرکت کننده در مطالعه، نتیجه گیری قطعی در خصوص اثربخشی فرایند پرستاری و نقشه کشی مفهومی بالینی امکان پذیر نیست، اما شواهد موجود حاکی از آن است که فرایند پرستاری در مقایسه با نقشه کشی مفهومی بالینی در توسعه مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری موثر تر بوده است. به نظر می رسد لزوم انجام تحقیقات بیشتر در مدت زمان طولانی تر می تواند به تصمیم گیری مبتنی بر شواهد کمک نماید.
    کلیدواژگان: نقشه کشی مفهومی بالینی، فرایند پرستاری، مهارت های تفکر انتقادی، دانشجویان پرستاری
  • نگرش اعضای تیم آموزشی در ارتباط با حق تصمیم گیری بیماران برای مشارکت در فرایند های آموزشی
    امید پیر حاجی، اطهر امید، فریدون حق دوست، بهروز اولیا، زهرا جوهری صفحه 1430
    مقدمه
    در بیمارستان های آموزشی گاهی بیمارانی که به دنبال خدمات تشخیصی و درمانی هستند اجبارا و بدون اطلاعات کافی در خصوص سطح توانایی های دانشجویان در فرایندهای یاددهی و یادگیری دانشجویان درگیر میشوند. این مطالعه با هدف بررسی نگرش تیم آموزشی نسبت به حق تصمیم گیری بیماران برای مشارکت در فرایند های آموزشی انجام پذیرفت.
    روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی که در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1390 با استفاده از ابزار محقق ساخته که حاوی 12 سوال با مقیاس رتبه بندی لیکرت پنج گزینه ای بود، انجام پذیرفت. جامعه هدف کلیه اساتید و رزیدنت های بیمارستان های آموزشی بود که 61 نفر در این مطالعه شرکت کردند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس انجام شد.
    نتایج
    از 61 مشارکت کننده در مطالعه، 5/42 درصد دستیار و 5/57 درصد عضو هیات علمی بودند. میانگین کلی نگرش 3/3±9/34 بود که در گروه نیمه مطلوب دسته بندی شد. بین میانگین کلی نگرش اعضای هیات علمی 35/3±58/35 و دستیاران 03/3±88/33 اختلاف معناداری وجود نداشت (05/0p≥). درصد بالایی از افراد اعلام کردند که بیماران نباید در ارتباط با ویژگی های دانشجویان و ماهیت آموزش اطلاع داشته باشند (بیش از 60 درصد).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد نگرانی تیم آموزشی از عدم مشارکت و همکاری بیماران در فرایند یاددهی و یادگیری دانشجویان باعث می شود که گاهی حقوق بیماران برای انتخاب آگاهانه نادیده گرفته شود. مطالعات بیشتر جهت یافتن علل و به دنبال آن ارائه راه کار برای بهبود و ارتقای وضعیت موجود پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، رضایت بیمار، استاد، دستیار
  • ارزیابی مهارت های ارتباطی بین فردی اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایلام
    هادی پیمان، منیره یعقوبی، جمیل صادقی فر *، کورش سایه میری، مریم علیزاده، نیکو یمانی، منیره محمدحسن نهال، آزیتا رستمی، مسعود یاسمی صفحه 1436
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت یادگیری دانشجویان، استفاده مناسب اساتید از مهارت های ارتباطی است بستر ارتباطی مناسب، زمینه را برای انتقال بهتر مفاهیم و اطلاعات به دانشجویان فراهم می کند. این مطالعه با هدف ارزیابی مهارت های ارتباطی بین فردی اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایلام صورت گرفته است.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی 60 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی ایلام در سال 1388، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد آزمون مهارت های ارتباطی بین فردی (Interpersonal Communication skills test) انجام گرفت. پرسشنامه دارای 34 سوال و مبنای نمره 170 است. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های t و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین سنی نمونه ها 86/7±03/36 سال بود و80 درصد نمونه ها مرد بودند. در مجموع 1/27 درصد نمونه ها استادیار و 45 درصد آنان بیش از 5 سال سابقه فعالیت آموزشی داشتند. به طور کلی میانگین نمره مهارت های ارتباطی اساتید مورد مطالعه 59/8±53/106بود که این شاخص ارتباط معنی داری را با جنسیت آنان نشان داد (04/0)

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، استاد، دانشگاه علوم پزشکی
  • روش «ارزیابی همتایان» در ارزشیابی دانشجویان علوم پزشکی
    فرحناز کمالی، مهسا شکور، علیرضا یوسفی صفحه 1443
    مقدمه
    در سال های اخیر به ارزیابی همتایان به عنوان یک روش ارزیابی پیشرفت تحصیلی توجه ویژه ای شده است. ولی با وجود ایان که بسیاری با این روش آشنا هستند، هنوز در بسیاری از دانشگاه ها که با روش های سنتی ارزیابی استفاده می شوند به عنوان یک روش نوین محسوب می شود. لذا در مقاله مروری حاضر به بررسی روش ارزیابی همتایان در آموزش پزشکی پرداخته شد.
    روش ها
    با بررسی کتب، مقاله ها و تحقیقات از منابع معتبر علمی در زمینه آموزش و علوم پزشکی منتشر شده در منابع اطلاعاتی مستندات مرتبط با ارزیابی همتایان، مزایا، معایب، کاربردها و چگونگی اجرای آن استخراج شد.
    نتایج
    ارزیابی همتایان عبارت است از ارزشیابی فراگیر از عملکرد و فعالیت های یادگیری همتایان خود. هدف اساسی این روش ایجاد احساس مسوولیت بیشتر نسبت به یادگیری خود و همتایان است. از مزایای استفاده از این روش می توان به افزایش درک فراگیر از سبک یادگیری خود، تشویق فراگیران به مسوولیت پذیری در یادگیری، دادن و گرفتن بازخورد فوری، تشویق فراگیران به یادگیری عمیق اشاره کرد. از ارزیابی همتایان می توان در ارزیابی مهارت های ارتباطی، تعهد حرفه ای و موارد مرتبط با حیطه عاطفی استفاده کرد. در به کارگیری ارزیابی همتایان باید به نکاتی توجه کرد: تعیین معیارهای ارزیابی، انجام بحث بین فراگیران، بعد از ارزیابی همتایان، اطمینان از وجود زمان کافی برای انجام این نوع ارزیابی و آموزش چگونگی اجرای آن به فراگیران. همچنین باید به بعضی محدودیت های آن مثل ارتباط خصوصیات اخلاقی فراگیر و نتایج ارزیابی و پایایی پایین آن توجه داشت.
    نتیجه گیری
    ارزیابی همتایان یکی از ابزارهای ارزیابی است که اگر درست و به جا به کار رود می تواند یک روش موثر در ارزیابی تکوینی جنبه هایی از آموزش بالینی مانند ارزیابی حیطه عاطفی باشد. لازم است با توجه به خلاء موجود در ارزیابی این جنبه های آموزش پزشکی از این ابزار ارزان و در دسترس به خوبی استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجویان، آموزش پزشکی
  • چالش نظام سلامت و آموزش علوم پزشکی با پدیده خودکشی
    علیرضا یوسفی، نرگس صادقی، اعظم علوی صفحه 1453
    تحلیل پدیده خودکشی گرچه در حوزه دین، اخلاق و روانشناسی اجتماعی و جامعه شناسی انجام می شود، اما عوارض و نتایج آن به شدت نظام سلامت و آموزش پزشکی را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با استقاده از مرور متون و منابع علمی از پایگاه های معتبر اطلاعاتی انجام شده است. پدیده خودکشی به لحاظ دینی و اخلاقی امری نکوهیده و نامقبول است که مقابله با آن مستلزم همکاری بین بخشی وسیع است. نظام های سلامت و آموزش پزشکی برای مواجهه با این پدیده شوم و روبه ازدیاد بایستی چاره اندیشی های نوینی در سطوح سه گانه مراقبت داشته باشد.
    کلیدواژگان: نظام سلامت، آموزش پزشکی، خودکشی
  • منبع مطالعه دانشجویان پزشکی: جزوه یا کتاب
    امید پیر حاجی، رویا ملاباشی، فریدون حق دوست، محسن میدانی صفحه 1461
    مقدمه
    با توجه به اهمیت و تاثیر نوع منابع امتحانی بر یادگیری دانشجویان، در این مطالعه به بررسی مدت زمان اختصاص داده شده دانشجویان پزشکی به مطالعه جزوه و کتاب در طول ترم تحصیلی و زمان برگزاری آزمون هاپرداخته ایم.
    روش ها
    مطالعه به روش توصیفی – تحلیلی و بر روی تمام دانشجویان مقطع کارآموزی(120 نفر) دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در فروردین 1390 صورت گرفت. به این منظور، درصد زمان مطالعه دانشجویان در طول ترم تحصیلی و در زمان برگزاری آزمون ها که به جزوه و کتاب اختصاص داده شده بود جمع آوری شد در پایان با استفاده از آزمون تی مستقل اطلاعات جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین و انحراف معیار درصد حجم مطالعه کتاب در دانشجویانی که معدل کل آنها بالاتر از میانگین نقطه حدایی (96/0±89/15) بود برابر با 08/4±61/34 و این میزان در دانشجویان با معدل کل پایین تر از نقطه جدایی برابر با 30/5±13/23 بود که این تفاوت از نظر آماری معنادار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، دانشجویان با معدل پایین تر تمایل کمتری به مطالعه کتاب نسبت به جزوه های آموزشی در طول ترم تحصیلی و زمان برگزاری آزمون ها دارند. در همین راستا پیشنهاد به انجام مطالعات بیشتری به منظور بررسی منابع مطالعاتی دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی می شود.
    کلیدواژگان: آزمون، جزوه، کتاب، دانشجویان پزشکی
  • رابطه بین میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی و بعدهای جو سازمانی: مطالعه موردی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
    ستاره موسوی، مصطفی شریف، سعید رجایی پور، وحید عشوریون صفحه 1466
    مقدمه
    از نگاه بیشتر صاحب نظران آموزشی، جو سازمانی مهم ترین منبع نوآوری آموزشی ونوآوری های برنامه درسی می باشد. به عبارتی تعمیق و گسترش فرهنگ نوآوری آموزشی به عنوان یکی از نیازهای ضروری موسسه های آموزشی، نیازمند توجه اساسی به امر آموزش در این زمینه می باشد هدف ازاین پژوهش مطالعه رابطه بین میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی و بعدهای جو سازمانی از دید اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش ها
    در این تحقیق از طرح پیمایشی استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تشکیل می دهند. نمونه آماری پژوهش بخشی از جمعیت اعضای هیات علمی علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند. در انتخاب اعضای هیات علمی از روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب با حجم استفاده شده است و 174نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. داده های مورد نیاز پژوهش از طریق دو ابزار، اسناد و مدارک، پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شده است. ضریب پایایی هر دو پرسشنامه جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 96/0 به دست آمد. روایی صوری و محتوایی به وسیله متخصصین و کارشناسان برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی صورت گرفته است.
    نتایج
    تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که: 1) بین بعدهای جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری برنامه درسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.2) بین بعدهای جو سازمانی (تصویر سازمانی، مردم سالاری، نظم و قانون، تحقق هدف های کلی سازمان، عامل های فرهنگی – اجتماعی) و میزان پذیرش نوآوری در هدف های برنامه درسی در محتوای برنامه درسی، در فعالیت های یاددهی -یادگیری، در روش های ارزیابی برنامه درسی برنامه درسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.3) بین میانگین جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری در برنامه درسی با توجه به متغیرهای دموگرافیک (سابقه خدمت، نوع دانشکده، مرتبه علمی، سفرهای علمی) تفاوت معنادار وجود دارد و 4) بین میانگین جو سازمانی و میزان پذیرش نوآوری در برنامه درسی با توجه به متغیرهای دموگرافیک (جنسیت) تفاوت معنادار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    تاثیر جو سازمانی در تجدیدنظر در سیاست های آموزشی و برنامه های آموزشی و برنامه های درسی کشور براساس تغییر شرایطی که در اثرآموزش جدیداجتناب ناپذیر است. الزام اعضای هیات علمی به رعایت نوآوری های آموزشی در همه فرآیند های آموزشی، همچون کاربست رویکردهای تلفیقی و هم گرا در محتوای درسی یکی از ضرورت های آموزش امروز است.
    کلیدواژگان: جوسازمانی، پذیرش نوآوری، پذیرش نوآوری برنامه درسی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • نیاز های آموزشی پزشکان عمومی درباره رژیم درمانی یک مطالعه با رویکرد تجزیه و تحلیل شغل
    مصطفی دهقانی پوده، مرتضی رفیعی صفحه 1479
    مقدمه
    گرچه نقش تغذیه در ایجاد، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها کاملا مشخص است، لیکن در ایران و بسیاری از کشورهای جهان، آموزش آن در دوره های مختلف پزشکی از توجه لازم برخوردار نبوده است. در این راستا، تعیین نیازهای آموزشی، اولین گام ارتقای مهارت پزشکان در رابطه با تغذیه و به ویژه رژیم درمانی است. هدف این مقاله تعیین نیازهای رژیم درمانی در پزشکان عمومی است.
    روش ها
    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، از طریق برگزاری یک جلسه بحث در گروه متمرکز، با اتخاذ رویکرد تجزیه و تحلیل شغل و اجرای گام به گام مراحل آن در امر نیازسنجی، شامل تعیین وظایف، خرده وظایف، مشکلات مهارتی و موارد قابل اصلاح از طریق آموزش و با تشکیل یک گروه متمرکز و نظرخواهی از جمعی از صاحب نظران، سرفصل های ضروری جهت آموزش به پزشکان، با استفاده از روش جمع بندی نظرات تدوین گردید.
    نتایج
    در نتیجه نظرخواهی، تعداد 5 وظیفه به عنوان باید های یادگیری حاصل شد که عبارت بود از: بررسی وضعیت تغذیه و آنالیز اطلاعات بیمار، تشخیص نوع رژیم غذایی - درمانی متناسب با بیماری، برنامه ریزی جهت تنظیم رژیم غذایی - درمانی، اجرای برنامه و ارزشیابی. جهت این وظایف 19 خرده وظیفه نیز به دست آمد.
    نتیجه گیری
    باید های یادگیری به دست آمده، با مطالعات مشابه در دیگر مناطق دنیا تا حدود زیادی هم خوانی داشت. نتایج این تحقیق می تواند در جهت بالا بردن دانش تغذیه ای پزشکان عمومی چه از طریق گنجانده شدن در برنامه های درسی دوره دانشگاهی پزشکی عمومی و چه در برنامه های آموزش مداوم پزشکان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، پزشکان عمومی، تغذیه، رژیم درمانی
  • اهمیت کاربرد یادگیری مبتنی بر خدمات در آموزش بالینی پرستاری
    فریبا حقانی، اعظم علوی صفحه 1487
    مقدمه
    آموزش بالینی یکی از مهم ترین و تعیین کننده ترین بخش های آموزش پرستاری است که در شکل دهی هویت حرفه ای پرستاری نقش اساسی بازی می کند. موفقیت در این مسیر مستلزم اتخاذ رویکردهای موثری است که همگام با دانش روز و متناسب با نیازهای نوین مددجویان و بیماران، آمادگی های لازم را در فراگیران ایجاد نماید. یادگیری مبتنی بر خدمات با هدف آموزش دانشجویانی با مسوولیت پذیری اجتماعی و آموزش افرادی که قادر به پاسخ دادن به انتظارات جامعه باشند، جایگاه جدیدی در برنامه درسی حرفه های بهداشتی از جمله پرستاری پیدا کرده است. هدف از این مطالعه بررسی اهمیت کاربرد یادگیری مبتنی بر خدمات در آموزش بالینی پرستاری است.
    روش ها
    مقاله حاضر نوعی مطالعه مروری است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و بانک های اطلاعاتی نظیرSID Iran doc - Elsevier- Ovid – Pub med از سال 1999 تا 2011با استفاده از کلمات کلیدی (آموزش بالین)، (پرستاری)، (آموزش مبتنی بر خدمات) و (دانشجویان) انجام شده است.
    نتایج
    پرستاران بایستی با مهارت های قوی رهبری، مدیریت و ارزش گذاری برای تنوع بشری و تعهد شهروندی وارد حیطه عملکرد واقعی شوند، همه این توانایی ها می تواند و باید درون عملکرد بالینی به عنوان یک قسمت از آموزش پرستاری تحقق یابد. به نظر می رسد ساختار روش یادگیری مبتنی بر خدمات فرصت های را برای توسعه حرفه ای و صلاحیت بالینی دانشجویان فراهم نماید.
    نتیجه گیری
    مسوولین آموزش پرستاری برای ایجاد هماهنگی بیشتر بین دانشکده ها و بیمارستان، با اتخاذ راه حل های تعاملی و مشارکتی مانند یادگیری مبتنی بر خدمات و تبدیل بیمارستان ها به فضاهای مناسب آموزشی به منظور تحقق هر چه بیشتر اهداف آموزش بالینی دوره پرستاری تلاش بیشتری مبذول دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر خدمات، آموزش بالینی، پرستاری، دانشجویان
  • کرامت در طبابت: با تاکید بر حفظ کرامت بیماران در مرحله آخر حیات
    مریم آویژگان، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحه 1496
    طب علمی ترین شیوه انسانیت و انسانی ترین علم است لذا حساسیت و مسوولیت این حرفه ایجاب می کند که ارتباطات حرفه ای درآن اهمیت ویژه ای یابد. از جمله ارتباطاتی که بسیار مورد تاکید است حفظ «کرامت و شان» بیمار است. شواهد نشان داده که به ندرت میان پزشک و بیمار نزدیک به مرگ ارتباط صحیحی برقرار می گردد و این برقراری ارتباط همواره با کاستی های فراوانی همراه است. هدف این مقاله پرداختن به حفظ کرامت در طبابت به ویژه بیماران در مرحله آخر حیات می باشد. ابعاد مورد توجه دراین مطالعه پس از تعریف لغوی و چیستی، کرامت انسان ازنظر قانون اساسی، حقوق بشر و حقوق بیمار، جایگاه کرامت انسان در طبابت و آموزش پزشکی و مواردی که باید در یک ارتباط بیمار محور به منظور حفظ کرامت بیماران به ویژه در پایان حیات مورد توجه قرار گیرد شامل: حقیقت گویی، اطلاع رسانی صحیح به بیمار، نحوه اعلام خبر بد، حفظ حریم خصوصی، رازداری، قابل اطمینان بودن، حق انتخاب و تصمیم گیری، برخورد با درخواست های درمان نابجا، اتانازی و احترام نامشروط می باشد.
    کلیدواژگان: کرامت، بیمار، طبابت، پایان حیات
  • عملکرد تاملی در مراقبت های پرستاری
    فریبا حقانی، نرگس صادقی صفحه 1511
    مقدمه
    عملکرد تاملی، یک اصطلاح کلی برای فعالیت های ذهنی و عاطفی است که منجر به فهم جدید از تجارب می گردد. در مطالعات مختلف تاکید زیادی، بر استفاده از تامل در پرستاری شده است. در این مقاله سعی شده فواید و موانع عملکرد تاملی در پرستاری مورد بررسی قرارگیرد
    روش ها
    مقاله حاضر نوعی مقاله مروری است که با جستجوی منابع کتابخانه ای و بانک های اطلاعات علمی و با استفاده از موتورهای جستجوگر در مقالات منتشر شده در سایت های pubmed-sid -elsevier در سال های 1995 تا 2010 با استفاده از واژه های عملکرد تاملی، یادگیری تاملی و مراقبت های پرستاری انجام گردیده است.
    نتایج
    اخیرا علاقه زیادی به عملکرد تاملی در پرستاری ایجاد شده است. در متون پرستاری یک توافق کلی در مورد اهمیت تامل در پرستاری وجود دارد مخصوصا این که باعث کم شدن فاصله بین تئوری و عمل می گردد. اگر چه هرکسی توانایی انجام تامل را دارد اما مربی ها نباید مبنا را بر این قرار دهند که دانشجویان روش انجام تامل را می دانند بلکه آنان نیازمند راهنمایی در این زمینه هستند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی،عملکرد تاملی یک فعالیت عمدی و ماهرانه است که نیازمند توانایی تجزیه تحلیل یک عملکرد و قضاوت در مورد موثر بودن آن است تا جایگزین مناسب تری برای عملکرد انتخاب گردد. پرستاران در طی عملکرد تاملی قادر می شوند مراقبت خود را با فهم و آگاهی بهتر و شایسته تر ارائه دهند و انگیزه در جهت تغییر و بهبود کیفیت مراقبت کل نگر داشته باشند
    کلیدواژگان: عملکرد تاملی، یادگیری تاملی، مراقبت های پرستاری
|
  • Roya Mollabashi, Fariba Haghani Page 1025
    Introduction
    Regarding the importance of ambulatory education and its challenges, this study was done to investigate Teacher-Student and Teacher-Patients Interaction Time in educational ambulatory settings in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study, Teacher-Student and Teacher-Patients Interaction Time of 45 teachers was investigated in educational ambulatory settings in Isfahan University of Medical Sciences during the academic year of 2007-200. Teacher - student interaction and teacher- patients interaction time and the number of visiting patients per hour was investigated by researcher. The gathered data was analyzed statistically using descriptive statistical indexes frequency percentile.
    Results
    Teacher –patient interaction was less than 5 minutes in more than 50% of ambulatory settings. Teacher –students interaction was less than 5 minutes in less than 50% of ambulatory settings. The number of visited patients during an hour in 70% of the health centers was one patient.
    Conclusion
    The finding showed that teacher- students and teacher -patient interaction time were low and suggested some solution for this problem.
  • Validation of Self-Directed Learning Scale in Students of Isfahan University of Medical Sciences
    Maryam Gordanshekan, Gholamreza Ghassemi, Alireza Yousefi, Mohammad Hossein Yarmohammadian Page 1030
    Introduction
    As a method of instruction in adult education, Self-directed Learning has been widely used in universities across the globe. This study aimed to validate Self-directed Learning Scale (SRSSDL) in Students of Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional survey study, 400 students of Isfahan University of Medical Sciences completed a self-directed learning questionnaire including 60 items and 5 factors. The raw data was analyzed using Pearson correlation coefficient and Principle Axis Factoring.
    Results
    The results of principle axis factoring revealed that 53 out of 60 items of this scale were placed in 12 factors instead five. Seven items were eliminated due to lack of factoring effect.
    Conclusion
    The results of the study affirmed high validity and reliability of this scale having 12 factors and 53 items.
  • Zeinab Sadat Athari, Sayed Mostafa Sharif, Ahmad Reza Nasr, Mehdi Nematbakhsh Page 1040
    Introduction
    Critical thinking is a pivotal and required qualification for all students that can mostly be improved through curriculums. The present study was designed with the purpose of evaluation of student's critical thinking skills in Isfahan University and Isfahan University of Medical Sciences for two sequence semesters in 2010.
    Methods
    In this descriptive-longitudinal study, the critical thinking skills of 250 students of Isfahan University and Isfahan University of Medical Sciences were assessed in two stages (Two sequence semesters). Data collection was done through a researcher-made questionnaire as well as California critical thinking skills test (B Form).
    Results
    The mean of students’ score in both universities was 7.48±2.22 in first stage and 5.94±2.00 in second stage. It showed a significant decrease (P=0.000). Although the critical thinking scores in both universities had not a significant difference, but in both universities the scores of the second stage decreased significantly (P=0.000). The results indicated decreasing in all area (i.e. inference, deductive reasoning and total score) except evaluation (P=0.000).
    Conclusion
    The results prove that attending to critical thinking is a serious challenge in higher education. In addition, students do not have suitable critical thinking skills to the extent that with passing time the critical thinking did not increase. Therefore, review of curriculum can be an effective suggestion to solve this difficulty.
  • Readiness of postgraduate students of Isfahan University of Medical Sciences for inter professional learning
    Alireza Irajpour, Mousa Alavi Page 1050
    Introduction
    There is a global inclination towards collaboration and team work led to increasing emphases on the necessity of preparing health students through inter professional education. This study aimed to assess readiness of postgraduate students of Isfahan University of Medical Sciences for inter professional learning as well as examine its correlation with some demographic variables.
    Methods
    this was a cross-sectional descriptive study in 2011. Samples were recruited through convenience sampling method from postgraduate students of Isfahan University of Medical Sciences. Data were gathered through the Readiness for Inter Professional Learning Scale (RIPLS).
    Results
    Two hundred students filled the questionnaires among which 183 questionnaires were subjected to analysis. They were recruited from nursing (25. 7 %), medicine (48. 6 %) and other disciplines (24 %). Mean، score was 70. 47 (5. 34). The mean score for nursing discipline was 72. 1 (4. 91), for medicine was 69. 83 (5. 58) and for other disciplines was 70. 25 (4. 85). There were no significant correlation between readiness for inter professional learning and contextual variables consisted of age, gender, history of attendance in inter professional education programs, history of clinical practice, history of teaching, education grade and discipline.
    Conclusion
    Regarding the acceptable (higher than mean score) postgraduate students’ readiness, we suggest opportunities for development of interprofessional learning. Insignificant relationship between the students’ readiness and contextual variables implies the broad applicability of the interprofessional education, robust to the contextual differences. Nevertheless, future researches would be necessary to ensure applicability of this approach, and to explore factors influential to this process.
  • Raheleh Samouei, Mohsen Moslehi, Mahboobeh Heydari, Zahra Toghiani Page 1057
    Introduction
    Happiness is the most fundamental concept in positive-oriented psychology. Students are influential and generating forces that need happy environment and mood. This Study aimed to determine factors affecting happiness of students who live in dormitories of Isfahan University of Medical Sciences
    Methods
    This Study was conducted on 120 male and female students living in dormitories using an open questionnaire. Data were coded and categorized and reported as frequency and percentage.
    Results
    Results showed that the most important factors affecting student's happiness before entering the university, were sports (26/4%), television (13/05%), and walking (11/86%). the most recreation programs after entering university were sports (22/9 %), television and video room (12/84 %), computer and internet (8/33 %). Students suggested some programs to improve conditions and increase the happiness. They were providing some inside and outside camps (15/21%), improving beautify of campus (12/64%) and providing recreational facilities and sports competitions (10/5 %).
    Conclusion
    The findings of this research aimed improving student's happiness can be considered by officials and policy makers of dormitories. This aim will be achieved through expansion of existing facilities and purposeful long-term planning.
  • Pathology Analysis of Plagiarism: A Qualitative Research
    Rezvan Ojaghi, Mahmod Keyvanara, Mozafar Cheshmeh Sohrabi, Ahmad Papi Page 1063
    Introduction

    Today with development of university, that have the responsibility for scientific and ethical training of educated generation, plagiarism is not limited to special people and its ignorance especially in academic area will bring terrible consequence. Thus, it is necessary to discover reasons of plagiarism for preventing its growing development. This study aimed to explore experiences of faculty members in Isfahan University of medical science about the reasons of plagiarism.

    Methods

    This is qualitative study using in-deep interview. Participants were faculty members experienced at Isfahan University of Medical Science in 2011-2012. Purposive sampling was used. Sampling was continued until achieving data saturation.

    Results

    based on emerged finding reasons of plagiarism in academic community were categorized in the five groups: cultural, economic, upbringing, social and educational reasons.

    Conclusion

    Final findings were classified in internal and external categories. Internal factors are related to personal talents, self-perceptions and understanding that is achieving through family and social channels. External factors are environment force, which are effective on person's action. Person is influenced by environment consciously or unconsciously.

  • The Relationship Between Application of Organizational Learning and Demographic Features of Staffs Working in Pediatrics Medical Center
    Maryam Yaghoubi, Zahra Agharahimi, Maedeh Daryabeygi, Marzieh Javadi Page 1074
    Introduction
    Hospitals goals are health improvement and maintenance. In addition, they are learning organizations. This study aimed to assess the relationship between the application of organizational learning and demographic features of staffs working in pediatrics medical center in Tehran.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 148 staff working in pediatrics medical center in Tehran in 2011 was selected through stratified random sampling. Data gathering was done by organizational learning questionnaire, which its cronbach's alpha reliability coefficient was calculated 0.86.
    Results
    Mean score of applying organizational learning was 52.58±9.01. There was a significant relationship between open environment, experimentation, knowledge transferring and integration, gender, and applying organizational learning.
    Conclusion
    It is necessary to pay attention to four dimension of organizational learning for its achievement. Hospital managers in all organizational levels should consider the importance of learning and creating and transferring knowledge in hospital as an optimal investment. This consideration helps them to change people's behavior and performance for achieving hospital goals.
  • Maryam Yaghoubi, Marzieh Javadi Page 1083
    Introduction
    knowledge is a valuable property that is the basis for constant growth and is a key to sustainable competitive advantage of an organization. This study aimed to investigate the relationship between knowledge management and team learning among staffs in selected hospitals of Isfahan University of medical sciences.
    Methods
    This is a descriptive analytic survey. 196 staff working in selected hospitals of Isfahan University of medical sciences was selected through stratified random sampling. Data gathering was done via team learning (TL) and knowledge management (KM) questionnaires which its validity and reliability were confirmed. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean score of Team Learning (TM) was 41.2 ±20.7 and Knowledge Management (KM) was 39.9 ±20.1. In general there was a significant relationship between KM and TM (p<0.05).
    Conclusion
    Since KM and TL scores were low, hospital managers should plan for production, dissemination, and transmission of knowledge and team learning culture.
  • Applications and Benefits of Curriculum Mapping: a Systematic Review of International Documents
    Farahnaz Kamali, Nikoo Yamani Page 1091
    Introduction
    Maps can create a deeper insight of our surrounding environment. The map can also be used in curriculum for its reforming, and developing and ultimately improving teaching-learning process. This systematic review aimed to identify applications and benefits of curriculum mapping.
    Methods
    Seven search engine and websites were searched using the keywords including curriculum mapping, curriculum map (s), medical, curriculum development and planning. 1100 article was found and 179 article were enrolled in the study. Then the relevant article (i.e. 36 articles) were selected and analyzed.
    Results
    112 advantage and 111 applications were found in reviewed articles. 32 advantage and 29 applications were listed after removing repetitive cases and merging some cases. The most common mentioned advantage was developing a participation culture (students and teachers participation in curriculum). Most applications of these maps were curriculum monitoring and evaluation from different perspective regarding to the required competencies for students.
    Conclusion
    Various users including curriculum planners, administrators, professors and students use curriculum mapping according to their needs. Regarding the benefits of curriculum mapping and its various applications in the educational system, it is suggested that teachers and administrators in each department, design a curriculum map in a project. In this regard, computer programmers can increase accuracy and speed in the project.
  • Marzieh Javadi, Asadollah Shams, Maryam Yaghoobi Page 1104
    Introduction
    Educational courses specially clerkship should be improve an active learning and student's personal and professional development and in addition must be tailored to the needs of society. In each educational system, it is necessary to change educational programs in order to meet social needs and reflect the latest scientific achievements. This study aimed to compare two educational programs for first clerkship course of MSc health services management students.
    Methods
    This quasi-experimental study was undertaken on 10 MSc health services management students who were passing first clerkship course during 2010-2011. They were divided in two groups. We compared the effect of implementing a routine method (which was based on approved curriculum) in the first group versus system-integrated education (which was according to the hospital accreditation standards) in second group. Results were measured in three following areas: student's satisfaction, student's participation in clerkship fields and their linkage, student acquaintance with updated and current concepts in managerial levels of health system. Data was collected using 18-point questionnaire. Data were analyzed using independent T-test.
    Results
    Mean score of all areas in the second group was significantly higher than the first group. Satisfaction mean score was 2.48±0.58 in first group and 3.28±0.39 in second group (p=0.02). Students participation in clerkship fields and their linkage was 2.32±0.54 in first group and 3.85±0.54 in second group (p=0.01). Student acquaintance with updated and current concepts was 2.62±0.74 in first group and 2.95±0.54 in second group (p=0.04).
    Conclusion
    Attention to new managerial concepts of health system can enrich the clerkships and be effective on student's motivation. Educational groups can direct training into need–based approaches with considering health system requirements as well as basic approved curriculum. Therefore, they can provide more effective and appropriate training programs.
  • Medical Education and Human Cloning Challenges
    Alireza Yousefy, Azam Alavi, Narges Sadeghi Page 1112
    Introduction
    Cloning technology has been strengthened a long human desire for eternal life. The possibility of human cloning is the new challenges in medical education and medical ethics. The present study discussed the different perspectives in this field.
    Methods
    This study is a review article. Related books and some database such as SID, Irandoc, Elsevier, PubMed, Magiran were searched using keywords including human cloning, therapeutic cloning, reproductive cloning, ethics and medical education. The retrieved documents were reviewed.
    Results
    Application of this technique for human being is condemned and opponents believed that this technique impairs human dignity and takes him down to the level of worthless merchandise. Different perspectives show that opponents consider fear of human dignity failure and its consequences as the most important points.
    Conclusion
    It seems that cloning technologies are ahead of the law. Given the well-developed laws in Iran, Iran University of Medical Science can initiate this new science and technology in regional level.
  • Critical Thinking
    Alireza Yousefi, Maryam Gordanshekan Page 1120
    Introduction
    One of the main goals of education is thinking development. Thinking about thinking for improving the thinking process is the heart of critical thinking. This paper aimed to provide different definitions of critical thinking.
    Methods
    This review was conducted on some published articles during 1990 to 2007 in the field of critical thinking
    Results
    Various experts have used different terminology to describe function and activities of critical thinking. While provided definitions have tried to identify the different aspects of thinking and critical thinking, its trend is obvious. It means that evaluation and analysis of content of a target subject is done through a robust review process for understanding its content
    Conclusion
    Critical thinking is a kind of purposeful, logical and deep thinking for decision-making and problem solving.
  • Hajieh Ghasemian Safaei, Ziba Farajzadegan Page 1129
    Active participation of students in teaching is the one of the effective way of learning in science education according to large investigation. By this way students understand current level of knowledge, increasing the student’s eagerness and their attraction for learning. This study was designed to explore the effect of active student involvement in teaching and learning of the bacteriology in Isfahan University of Medical Sciences, faculty of Medicine.
    Material and Methods
    Total of 100, medical (n= 50) and nutrition (n= 50) students were participated in this research during two semesters. We started up the session with 2 minutes warming up, 2 minutes for review of previous lecture with asking questions, 35 minutes lectures with repeating and asking questions with students, 5 min summary and end up asking them. We asked students to fill out the questionnaire with 6 questions at the end of semester.
    Result And Discussion
    The results of questionnaire analysis showed that there is agreement among students that the bacteriology teaching according to collaborative teaching enhance student learning. Interactive learning environments well serve the variety of students studying bacteriology. In summary, there is large data ccollected by researchers in bacteriology teaching and learning that the traditional lecture base method is not effective in promoting theoretical learning in bacteriology. There is also wide-ranging data that active learning method facilitate well in many different environments.
  • The Effective Clinical Teaching from Faculty Member's and Rehabilitation Student's Point of View
    Eza Taheri, Saeed Forghani, Shahla Atapour, Akbar Hasanzadeh Page 1131
    Introduction
    Teaching and learning are interdependent in educational process. Teaching effectiveness, therefore, should be investigated both from teacher's and learner's viewpoints in order to achieve a better education. This study was conducted to determine and compare the factors related to effective clinical education from teacher's and student's viewpoint in School of rehabilitation in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 23 faculty members and 107 senior students selected through census sampling method. The data collection tool was a researcher made questionnaire consisted of demographic information and factors related to clinical education which contained 5 general areas (individual features of the learner, individual features of clinical teacher, clinical environment, educational planning, and clinical evaluation). 32 questions related to these areas were scored based on a five point likert scale. The data was analyzed by SPSS 18 software.
    Results
    Individual features of clinical teachers (3. 04±0. 74) and students (2. 96±0. 67) got the most scores in two groups (faculty members and students). The effect of clinical environment and clinical evaluation were found to be significantly different between students and teachers (p <0. 05). Students’ scores were higher than teachers in term of clinical environment (2. 49±1. 14 vs. 1. 90±0. 8) and clinical evaluation (2. 56±1. 09 vs. 1. 99±0. 98).
    Conclusion
    Two areas of individual features of clinical teachers and students are، more influential on clinical teaching than other areas. Therefore, attention to and strengthen the individual features of clinical teachers and students, systematic providing and revision of curriculum, providing proper clinical environment (in term of facilities and personnel)، regular and accurate evaluation of internship course and giving feedback to the educational authorities could be important in the effectiveness of clinical education.
  • How to Standardize Electronic Medical Records
    Farahnaz Sadoughi, Farzaneh Aminpour Page 1140
    Introduction
    One of the key elements of success of health institutions is Standardization. This study introduces the methods and stages of electronic medical records standardization.
    Methods
    The present study is a narrative review of the studies on the stages and methods of electronic medical records standardization.
    Results
    The process of standardization of electronic medical records includes several phases in which demand for a standard stands in the first phase. In the next phases, standard is developed, turns to a prototype and will be examined. Finally, in case of obtaining positive results, it will be approved and disseminate.
    Conclusion
    Standard developing organizations along with professional health care organizations play important role in standardizing electronic medical records. Nevertheless, a number of general standards of information technology had tremendous effect on developing health care information systems.
  • Mahin Karimi, Kiiumars Farahbakhsh Page 1149
    Introduction
    This study aimed to assess relationship between affective self-regulation and study skills with educational performance of students of Isfahan University of Medical Science.
    Methods
    313 students who were selected randomly from the available male and female students in terms of 2-8, among the seven faculties answered the provided questionnaires. The instruments include three questionnaires: affective self-regulation questionnaire, the Weinstein' learning and study strategies inventory and educational performance questionnaire.
    Results
    The results showed that there is a significant relationship between affective self-regulation and study skills with educational performance of students. The results of analysis of regression can explain the %45/2 total average variance. Affective regulation (0.365 percent) has the highest contribution in explaining the level of academic performance. There was significant relationship between component of study skills and affective self-regulation with educational performance. Subscales of independent variables could explain 53.8 percent of the variance in academic performance. In addition, there was significant relationship between component of study skills, affective self-regulation and educational performance with student's mean score. Regression analysis showed that through the variance of linear combination of sub-scales of independent variables can explained 45.2 percent of total average variance.
    Conclusion
    Improving and planning of students’ study skills and increasing of emotional self –regulation are critical issues.
  • Increase the continuity of learning the lessons of histology with discussion method
    Shahnaz Razavi, Maryam Avizhgan, Mohammad Mardani Page 1162
    Introduction
    According to the results of previous studies confirm the advantages of group discussion than lecture method and the importance of deep learning, it was decided as part of PhD students studying Histology and results presented to the group discussion on learning to survive with compared to usual
    Methods
    This study Was Carried out in Department of Anatomical Sciences on Ph.D. Students at the first semester of the academic year 90-89. Teaching in 8 sessions of the course Histology advanced was lecture and 8 the next meeting-style was discussion procedure. Assessment of learning through the end of semester exam was performed. At 3 months after the previous questions were used to examine the survival and continuity of learning materials. Data using the software SPSS. 12 analysis and comparison of mean scores using Kruskal-Wallis test was performed.
    Results
    The results of this study showed that the mean scores between the two methods of presentation was statistically significant (P<0.01). Even, three months later, the difference between the mean scores in the discussion and lecture methods was significant (P<0.01). Difference in mean scores at the end of two semesters with lectures and discussions after three months was not statistically significant (p=0.56).
    Conclusion
    Although the students believed that more time is needed for preparation and presentation of learning and understanding the contents but the method is much more discussion than lecture. Students due to the large volume of paperwork and time constraints, using a combination of both teaching methods were proposed.
  • Concrete application of learning theories in public health
    Habibollah Rezai, Fariba Haghani Page 1171
    Introduction

    Educational psychology researchers have examined learning from different perspectives and their findings for explaining learning phenomena have led to different theories.Each of these theories can provide principles, rules, and specific requirements for classrooms.This study aimed to provide some examples of applications of learning theories in public health.

    Methods

    Some databases including Sid, iranmedex, irandoc and magiran were searched using key words such as social cognitive learning, learning theory, behavioral theory, cognitive theory, constructive theory, and Bandura and Ausubel. Some related books were also investigated.

    Results

    The low of reward thorndike's used in correspond health project. Stimulus discrimination used in insectology for discriminated between insect. Learning – social theory used for instruction of prevention of HIV. Top- down instruction used in teaching of research method in health scinces.

    Conclusion

    learning theories used very low in public health but these theories susceptible to use. It seems that it is best to plan and implement some programs in order to familiarize faculty members with learning theories. Thereby it can provide a context for application of learning theories in teaching and learning process.

  • Active Learning: An Approach for Reducing Theory-Practice Gap in Clinical Education
    Mehrdad Azarbarzin, Fariba Haghanie Page 1179
    Introduction
    The gap between theory and practice in clinical fields, including nursing, is one of the main problems that many solutions have been suggested to eliminate it. In this article, we have tried to investigate its solution through active learning.
    Methods
    In this review article, searching articles published during 2000-2012 was done through library references, scientific databases.
    Results
    Among many essays and other sources, 36 articles, which were more related to active learning and its role in reducing theory-practice gap, were selected. In this article, we have tried to consider new methods that were not much regarded in Persian sources.
    Conclusion
    Most active learning methods, especially task-based learning, practice-based learning and performance-based learning in which learner participate in the learning process and prepare for deep learning are effective to eliminate the gap. Since these methods are less used in training nurses in our country, this article explained these methods and how to use them in practice.
  • Alireza Yousefy, Tahereh Changiz, Nikoo Yamani, Soheila Ehsanpour, Roshanak Hassan Zahrai Page 1191
    Introduction
    Accreditation is a quality assurance system in higher education in order to make sure universities meet the minimum accepted standards. In this study, the institutional accreditation system for Iran’s Medical Universities was designed as was ordered by Ministry of Health and Medical Education and with the goal of continuous improvement of quality of education, research and service provision.
    Methods
    The accreditation system was developed through a three stage project, each stage consisting of several steps. In the first stage, several groups investigated the history, methods and standards of accreditation systems in different countries. In the second stage, the accreditation standards and criteria were written using the viewpoints of experts and stakeholders in each area and through consensus in each expert group. In the third stage, in order to achieve national consensus, the standards were sent for 1171 experts and faculty members in 40 medical universities throughout the country.
    Results
    Achieving the consensus of experts from different medical universities and respecting the accepted socio-cultural values as well as the rules and regulation of Islamic republic of Iran, the institutional accreditation standards were developed in 10 areas with 95 standards and 504 criteria. The standards with more than 70% agreement, were considered as “must” standards and the rest as “should” standards.
    Conclusion
    Through compliance with national accreditation standards, the medical universities will play an important role in promoting the health system in the country. Also, the medical universities could have a better position among international societies by establishing the national accreditation system based on the results of this project.
  • Curriculum Integration, with Emphasis on Integration in Medical Education
    Nikoo Yamani, Maria Shater Jalali Page 1202
    Introduction

    There are increasing advances in science. Medical science must move with this growing trend. Therefore, it is necessary to change the content and setup of medical education curriculum especially basic sciences courses. This study aimed to review literatures about integration in medical curriculum and to present concepts, importance, types and stages of integration in medical science.

    Methods

    In this review article, Google Scholar, Pub Med, books and journals were search using following key words: curriculum planning, medical education, and integration. Search was limited to published literature during 2000-2011. Fifty articles were obtained through this search strategy. Finally, 31 articles and book reviews were selected and reviewed.

    Results

    Concepts, importance, types, stages, and effectiveness were extracted from selected literature. Generally, integration means creating a whole or combining separate systems into an integrated system. There are two main types of integration (horizontal and vertical integration) in medical education. Integrated learning through learning environment is more emphasized in clinical courses. Harden offers eleven stages to turn a subject-based education to an integrated curriculum

    Conclusion

    Integration is an important strategy and complex concept in medical education. The most appropriate step in integration for a medical school depends on some factors such as existing program, teacher's experience and attitude, medical school and the overall goals of curriculum. Integration of basic and clinical sciences based on body organs lead to increased learning. It is necessary to know that matching and arranging information about an organ is not necessarily equal to the integration for learners. Integration by learners and faculty members is different.

  • Design, Implementation and Evaluation of Electronic Teaching of Practical and Theoretical Histology Courses: a New Experience at Isfahan University of Medical Science
    Bahman Rashidi, Maryam Avizhgan Page 1214
    Introduction

    Electronic education system using advanced and varied technology tries to improve quality of teaching-learning process. This research aimed to design and implement the new electronic teaching system in histology courses (theoretical and practical) at the Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    This action research was conducted in department of anatomy and molecular biology on medical students who were studying histology (theoretical and practical) in 2010-2011. Required hardware and software for electronic teaching was provided. All related instructors (8) and some students were interviewed for evaluating this process. Data were analyzed using conventional content analysis.

    Results

    The new electronic system for teaching histology courses (theoretical and practical) was designed and implemented for medical students of basic sciences. Data analysis showed improvement in teaching- learning process.

    Conclusion

    Electronic teaching system as a new mechanism that integrates various learning and teaching methods can lead to more students and teachers’ satisfaction. It can provide flexibility in learning, and using advantages of both methods (e-learning and education system). Therefore, it increases learning. It is suggested as an effective education method in all Universities of Medical Sciences.

  • An Umbrella Named Action Research
    Mehri Doosti Irani, Samereh Abdoli, Soroor Parvizi, Naeemeh Seyedfatemi, Massoud Amini Page 1223

    Action research is a means for creating meaning and promoting understanding of complex social situations, and improving the quality of human interactions and performance in those situations. Action research is one of the words that can be heard now frequently in the educational cycle, but there are several definitions for it. Literature review shows that several writers have referred to this concept and have mentioned several categories of action research. They identify its models, types, approaches, typologies, and taxonomy or action research views. In general, action research is an umbrella that encompasses a range of research traditions and several established methodology. This paper deals with describing them.

  • Rasoul Masoomi, Nikoo Yamani Page 1231
    Introduction

    Interprofessional education (IPE) as one of the educational methods has been emphasized in many literature. It is believed that it can increase Interprofessional collaborations and improve the quality of patient care. The purpose of this study was to investigate the concept, teaching- learning process and effectiveness of IPE in health professionals’ training.

    Methods

    This was a review article for doing which we searched the MEDLINE and CINAHL databases as well as Google search engine with appropriate keywords. The retrieved results were limited to review and meta-analysis papers as well as the ones in English language.

    Results

    In total 45 document including articles, books and web pages were reviewed and categorized. First, The concept of IPE was examined from different points of view. Then the theoretical bases, teaching approaches and also teaching and learning factors of IPE were addressed in the next section. And in the final section, the effectiveness of IPE was discussed.

    Conclusion

    In regarding to the role of IPE in increasing knowledge, attitude and skills of healthcare professionals, more attention has to be paid to IPE in Medical Sciences education.

  • Relationship between Non-school Study and Mental Health of Students of Isfahan University of Medical Sciences
    Susan Bahrami, Hamideh Molakhili, Faezeh Baghbani, Hassan Ashrafirizi, Shahin Mojiri Page 1241
    Introduction

    The tendency to read and study is one of the most important indicators of growth and development. This is an effective factor for avoiding one-dimensional thinking and developing human talents in various fields. This study aimed to determine the relationship between non-school study and mental health in student s of Isfahan University of Medical Sciences in 2010-2011.

    Methods

    In this descriptive –correlational study, 300 third year students (out of 1054 students) of Isfahan University of Medical Sciences were selected through stratified, randoms ampling. Data gathering tools were a researcher-made questionnaire and general health questionnaire. Content validity of the questionnaire was confirmed. Cronbach's alpha reliability coefficient was calculated 0.86 for researcher-made questionnaire and 0.83 for Goldenberg and Hiller mental health questionnaire. Data analysis was done using descriptive and the inferential (t-test, ANOVA and Tukey test) statistics.

    Results

    The mean of facilitating factors for non-school study was at the intermediate level. The mean of barriers was less than the average level. 53.2 percent had mental health, 44.6 percent had pathological symptoms and2/2percentdid not respond questions related to mental health. Subject shad mental health in term of "somatization" and "depression" sub-scales, and they had pathological symptoms in "social function failure", "anxiety and "insomnia" sub-scales. The correlation coefficient between facilitating factors and mentioned sub-scales(i.e. somatization, anxiety, insomnia, social function failure and depression)was significant (P>0.05). Facilitating factors and somatization, anxiety, insomnia and depression sub-scales had the inverse association. Facilitating factors and social function failure sub-scales were directly associated. The correlation coefficient between barriers and mentioned sub-scales(i.e. somatization, anxiety, insomnia, and depression)was significant (P>0.05). Therefore, there is a direct relationship between barriers and somatization, anxiety and insomnia and depression sub-scales.

    Conclusion

    The ability to study is one-way for improving the thinking and logical thinking ability. Its leasteffect is intellectual system activation. It has a positive impact on the mind, intelligence, thinking, behavior and ethics.

  • Praxis: a Paradigm for Action Research
    Mehri Doosti Irani, Samereh Abdoli, Soroor Parvizi, Naeemeh Seyedfatemi, Masoud Amini Page 1248
    Action research is a research methodology with a dual purpose (action and research). Action research as other research approach is led through a paradigm or a philosophical perspective. This article briefly describes paradigm, research paradigm and discuss about “which paradigm (positivism, interpretive, or praxis) does cover action research?”.
  • Mahsa Shakour, Leila Bazrafkan, Maryam Alizadeh, Mojdeh Ghasemi Page 1255
    Introduction
    Achieving the organization goals depend on management and effective leadership styles. This is true in all organizations including academic centers. This study aimed to investigate leadership effectiveness and styles among the middle level managers of Isfahan University of Medical Science.
    Methods
    This descriptive study was conducted on all middle level managers (head or deputy of faculties) of Isfahan University of Medical Sciences. Data collection was done using a questionnaire consisting of three parts: demographic characteristics, Metzcus & Burden’s leadership style questionnaire, and Ramazani’s effective leadership questionnaire. Leadership styles was classified into three categories: liberal (democratic), arrogant (authoritarian or dictator) and consolidated. The principles of effective leadership, based on obtained scores, were described as strong leadership, good leadership, leadership that requires more effort, and poor leadership. Data analysis was done using descriptive statistical methods.
    Results
    Based on results, mean age was 44.9 years, 76% were men, mean work experience was 17.5, management experience was 7 years and mean training duration was less than one month. 87% of managers had postdoctoral degree. 60% of managers were dictator, 26% were consolidated and 13 percent of managers had a democratic leadership style. 84% of managers believed that their leadership is strong, 16 percent believed they are good leaders and none of them believed that their leadership requires more effort or is poor.
    Conclusion
    It seems that current managers were selected based on their degree not they major. For most of them leadership was equal to duty performance. They believed that utility is in higher productivity and they paid less attention to its human aspects. University administrators need to pass formal and informal management courses in order to have an effective leadership and they should not be selected merely based on their academic degree.
  • Core Curriculum in Medical Education: Introducing Some Approaches
    Niko Yamani, Nasrin Firoozabadi Page 1263
    Introduction
    Application of proper approaches as a logical framework for creating core curriculum prevents making additional information in curricula. This study aimed to introduce some useful approaches for determining core curriculum in medical science.
    Methods
    This review study was done by electronic searching (PubMed, ERIC, Google Scholar) as well as manual searching (library resources). Key words were core curriculum, approach and outcome-based curriculum.
    Results
    105 papers were obtained. 32 cases were eligible according to considered criteria. So far, Curriculum planners have adopted or proposed several approaches for determining core curriculum in medical education. This review introduced some effective approaches in medical education.
    Conclusion
    Curriculum planners need to use effective approaches in medical education in order to provide essential and required content for learners according to community needs. It is necessary for them to consider curriculum revision and reduction of extra curriculum content.
  • Comparing Patient's and Nurse's Expectations of Nursing service and Medical Cares in Alzahra Teaching Hospital in Isfahan city
    Karim Azarbayjani, Ali Attafar, Saeed Abbasi, Bashir Amirnejad Page 1274
    Introduction
    Studying patients’ (as consumers) and nurses’ (as care providers) expectations is very important. This study aimed to determine the differences between patients and nurses’ expectations of nursing service and medical cares in Alzahra teaching hospitals in Isfahan.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in Isfahan in the second half of 2011. 120 nurses and 114 patients were selected randomly. Data were collected through self-rating questionnaire and data analysis was done through descriptive and inferential (t-test) statistical methods.
    Results
    Results showed significant differences between patients and nurses’ expectations of nursing care. In all dimensions, the mean scores of patients’ expectations were consistently higher than nurses’ mean score. In both group (nurses and patients) the highest rating was related to tangibility.
    Conclusion
    In nurses’ view, the most important item was “Having a clean and tidy appearance” and in patients’ view, it was “Considering the cleanliness and hygiene of the patients'’ room”. Therefore, it is necessary to consider these items to improve the service quality and satisfaction.
  • Assessment of Medicine Student's academic Achievement in Shahed University during 1993-2011
    Zahra Johari, Ali Davati, Alireza Yousefy Page 1282
    Introduction
    Continuous evaluation of student's academic achievement in different periods is the basic and inevitable principle for improving the quality of the educational system. Since any change in the planning, management and action for improving quality needs to assess the current situation, this study aimed to assess the educational status of all graduate students at Shahed University.
    Methods
    This cross-sectional study was designed and implemented at Shahed University during 2011-2012. Subjects were all medicine students entered 1993 and graduated in 2011. The checklist has been prepared according to goals. Demographic information and history of students’ academic achievement has been extracted from students’ educational records. All students who have entered this university from 1993 -2003 were assessed. Data analysis was done by descriptive and inferential statistics (T-Test, ANOVA, Pearson correlation).
    Results
    During these 10 years, 46 percent students used the Shahed quota and 54% had free quota. The mean diploma score was 15.86±2.79. Minimum input average was in 1372 and maximum was in 1379. Analysis showed positive correlation between mean diploma score with mean scores of basic sciences, apprenticeship and clerkship. There was inverse correlation between the mean diploma score and the number of probation period. There were significant differences between male and female students’ mean score of diploma, basic Sciences, apprenticeship and clerkship. Girls’ scores were higher than boys’ scores. This difference was observed in frequency of academic probation. Male students had more probation.
    Conclusion
    Institutions are required to review the status of their students and revise necessary items and monitor these revisions. It is essential to pay more attention to students who enter with weak background of secondary school, students who are rejected or have the probation during first years.
  • Application of Learning Theories in Clinical Education
    Shahla Abolhasani, Mehri Doosti Irani, Fariba Haghani Page 1290
    Introduction
    The purpose of education is learning. Several theories have been raised about learning, which have tried to explain how learning occurs. They help teachers to choose teaching methods, prepare learning environment and determine student's activities. Given the importance of learning theories in education, this study aimed to review application of learning theories in nursing education.
    Methods
    In this study, some related published literatures during 2000-2010 were selected using key words including learning, theory and nursing education. Then the selected materials were reviewed for extracting application of learning theories in nursing education. Application of behavioral learning theories, cognitive theories (including Gestalt theory, information processing, Ausubel meaningful learning, constructivism, Bandura's social learning) and adult learning theory in nursing education were discussed in this article.
    Results
    Some applications of behavioral theories are teaching in a sequential, simple to complex pattern; teaching the skills; using behavioral objectives for determining learning outcomes and assessment; and providing teaching plan; using the nursing process and nursing care plans and positive reinforcement. Principles of Gestalt theory have been used in mental organization towards simplicity, directed balance and equilibrium, and selective stimulus perception. Writing narratives and portfolio are samples of the application of constructive theory. Role models have been used in social cognitive theory. Based on adult learning theory, learners should be active and taught material should be applicable for them.
    Conclusion
    Each learning theory has the particular application. Nursing educators must apply proper learning theories regarding student's experience and target material.
  • Review on Some Aspects of Patient Rights in Clinical Education
    Athar Omid, Peyman Adibi, Leila Bazrafkan, Zahra Johari, Mahsa Shakur, Ali Reza Yousefi Page 1299
    Clinical education will be possible with involving patients. Many patients who seek medical and diagnostic care can be involved in clinical training. Therefore, teachers and students need to know the legal aspects of patient involvement and adhere to these aspects in order to attract patients’ participation and satisfaction. This study reviewed the importance and necessity of legal aspects, including patient consent, confidentiality and privacy during clinical education. This article described how to take patient consent for participating in training as well as several measures to maintain patient privacy. Giving informed choices without a threat to the patient is emphasized. Finally, it is suggested to prepare leaflets about how to obtain patient consent and maintain confidentiality to inform teachers and students in this regard.
  • Comparison of different methods of teaching for residents of anesthesiology
    Mohammadreza Safavi, Azim Honarmand, Athar Omidi, Hamidreza Shetabi Page 1312
    Introduction
    It is necessary to choose and implement proper teaching and evaluation method for implementing an effective education. This study aimed to evaluate the implementation quality and to determine suitable teaching methods in department of anesthesiology at Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all anesthesiology residents (40) who participated in class in 2011 were selected. Data collection was done through a researcher-made questionnaire. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics.
    Results
    The questionnaire response rate was 100 percent. Mean age and duration of medical practice were 34.75±3.9 and 7.6±4.8 years, respectively. 85.5 percent of participants had the high satisfaction with quality of program implementation, 12.5 percent had moderate and 2 percent had poor satisfaction. The most preferred teaching method was lecture along with showing films and PowerPoint presentations and the least one was lecture without film and slide. There was no significant difference between female and male residents regarding to the satisfaction of teaching method and program implementation (P>0.3).
    Conclusion
    Using educational material and active teaching methods involving students in teaching process is effective in learners’ satisfaction and teaching quality.
  • Comparison the effectiveness of problem solving method with lecture-based method in the teaching of metabolic biochemistry
    Mojtaba Panjehpour, Negar Ataee Page 1318
    Introduction
    The importance of biochemistry as a basic subject in biomedical sciences evokes its active learning through motivation of the students. This study aims to compare the effectiveness of, problem solving method with lecture-based method in the teaching of metabolic biochemistry. Method This study was done as a semi-experimental method among 43 nutrition undergraduate students of Isfahan university enrolled in metabolic biochemistry during the second semester at 2009. After introducing the problem solving method to the students, they made their own group work to study and search about the presented, problem solving method subject (pentose phosphate pathway). A valid questionnaire completed by students was used to evaluate the usefulness and effectiveness of the applied method. The questions were divided in to 3 different fields consist motivation, interest and participating in group work. Student also took part in an exam including two types of questions related to traditional method and PBL. Data analysis was carried out by t-test and Q-square with SPSS software. Results The 83.7 percent of the students appreciated the value and necessity of biochemistry as one of the most important courses of their curriculum. The student's satisfaction of applying flexible educational methods for more effective and better learning is about 88.4%, as well as 66.7% for using, problem solving method. The mean and variance of motivation and interest, learning, and participation in group work were (66+16),(68+16) and (70 +17), respectively. But any significant difference between student's exam scores in the traditional method and PBL was not seen. Conclusion The results show that implementations of, problem solving methods encourage students’ motivation and improve life-long and active acquired knowledge.
  • Mehri Doosti Irani, Shahla Abolhasani, Fariba Haghani Page 1326
    Introduction
    Medical education is changing. Therefore, teachers need to evaluate their performance and try to maximize learning. Learning theories can provide insight in this important issue. This study aimed to review the strengths and weaknesses of learning theories including behavioral, cognitive and humanistic theories.
    Methods
    In this study, some literatures related to learning theories including books and articles were selected. Then the selected texts were examined in terms of strengths and weaknesses of learning theories.
    Results
    Results showed that behavioral theories are simple, and easy to use. Learner focused on a clear goal. Cognitive learning theories such as information processing, Gestalt and constructive theories promote critical thinking and problem solving. Therefore, learner can face better to real life. In humanistic learning theory, learner focuses to learn his or her own required things, which their ultimate need is self-actualization. Self-learning is one of the most famous educational principle in this approach which is led to self-direction.
    Conclusion
    Each theory deals with one aspect of learning. Thus, each one has the specific strengths and weaknesses. Instructors and educational planners need to consider these cases for its best application.
  • A Challenge in Clinical Education
    Alireza Yousefy, Mehrdad Azarbarzin, Elahe Sadat Ziaee Page 1332
    Introduction
    Euthanasia is one of the most frequent question and challenging issue in clinical education. This paper aimed to investigate different views in this matter.
    Methods
    This review article was prepared through searching scientific databases and literature that was published during 2000-2011.
    Results
    Considering the ethical and religious principles, current views about euthanasia are different and some sometimes are opposite. Even in the societies that agree to Euthanasia, there are many limitations. Therefore, it seems that answering for the question "Euthanasia Yes or No?" is still a dilemma in medical education.
    Conclusion
    Since there are many limitations for its fulfilling in societies which agree to euthanasia, and considering that not all the conditions can be meet, it seems that answering for the question "Euthanasia Yes or No" is still a dilemma and needs further investigations and studies.
  • Medical Student's Attitudes Toward the Patient's Consent to Participate in Clinical Training
    Athar Omid, Omid Pirhaji, Amir Vard, Ali Reza Yousefi, Mostafa Dehghan Page 1344
    Introduction
    Clinical education will be possible with involving patients in teaching-learning process. One of the patient’s legal and moral rights is patient's right to decide to participate in this process or not. This study aimed to examine medical students’ attitude toward patient's consent to participate in clinical training.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study conducted at Isfahan University of medical science in 2011. Ninety students who were passing clinical courses in Al-Zahra hospital took part in study. Data collection was done using a researcher-made 12-item questionnaire. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics.
    Results
    55% were female and 45% were male, 58% were apprentices and 34% were interns. There was significant difference between mean attitude of apprentices and interns. Interns’ attitude was good but it was moderate for apprentices (p <0/05). Most students (81/3%) believed that patients should not be informed about student's ability level before examination.
    Conclusion
    Despite a more positive interns’ attitude than apprentices, it is necessary for medical school and faculty members to prepare leaflets in this matter and emphasize on informed consent to improve students’ knowledge and attitudes.
  • Learning Styles of First Year Nursing and Midwifery Students in Ilam University of Medical Sciences
    Hadi Peyman, Jamil Sadeghifar, Maryam Alizadeh, Monireh Yaghoubi, Monireh Mohammad Hassan Nahal, Nikoo Yamani, Ali Delpisheh Page 1350
    Introduction

    Learners have very different learning styles depend on their preference, psychological preparedness as well as physical condition of their senses. Identification of proper learning styles plays an important role for choosing effective teaching methods, transferring concepts, and finally improving education quality. This study aimed to identify learning style of first year nursing and midwifery students in Ilam University of medical science.

    Methods

    In this cross-sectional study, 50 first year nursing and midwifery students at Ilam University of Medical Sciences were studied, in 2009. Data collection was done using VARK questionnaire.

    Results

    56% of samples (n=28) were female. 44% (22 students) preferred a single learning style (Uni-modal) and 56% preferred multi-modal learning styles. Students, who preferred only one style, preferred reading/writing style to other styles. While other students who preferred more than one styles, used quad-modal.

    Conclusion

    In this study, the preferred learning styles were reading/writing, aural, kinesthetic and visual, respectively. Determination of desired learning styles of first- semester students can be helpful for choosing appropriate teaching methods by educational groups and faculty members, which lead to achieving educational goals.

  • Graduated Dental Students Self-Assessment of Clinical Competencies at Isfahan in 2011
    Ebrahim Jabarifar, Maryam Khoroushi, Homeira Shamir, Kobra Hosseinpour Page 1359
    Introduction
    Self-Assessment is one of the final evaluation methods, which is complete formative evaluation. This study aimed to assess clinical competencies of graduated students in Isfahan dental school.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, thirty-three graduated students were completed a 93-items questionnaire which was based on ability to carry out independently dental services. Data analysis was done using cronbach’s Alpha, ANOVA, Tukey HSD, Spearman and Chi-Square.
    Results
    The Cronbach’s Alpha of the questionnaire was estimated 0.979. The average ability to carry out independently dental services was 2.92-3.74.
    Conclusion
    Dental students’ competencies were moderate-to-good. There was no significant difference between the skills taught in different parts. In addition, there was no significant difference between male and female graduates.
  • Alireza Yousefy, Elaheh Sadat Ziaee, Fereshte Ghaljaei, Mehrdad Azarbarzin Page 1366
    Introduction
    One of the issues facing humanity and it is the death. The fundamental change is defined as death from medical community. And with regard to organ transplantation and its association with brain death, The main question is whether brain death as death is certain? The purpose of this study is the basis of brain death and medical education on this topic.
    Methods
    This study is a literature review that was done by the books and databases such as Iranmedex, SID, Google Scholar.
    Results
    Advocates tell a soul, seizing body through higher cells of the brain, so that any damage to the brain cortex, between mind and body can cause a association to leave. On the other hand, opponents are expressed that In connection with matters of life and death should consider the safety policy.
    Conclusion
    Since organ transplantation is a crucial role in saving lives as holy religious, has placed special consideration to life and human health as the most important imperatives, it can be said with proper understanding of man; privacy of research, education and human treatment will be determined and community health and human survival depends on this understanding. Also for medical staff and social awareness and positive attitudes toward organ donation, recommended training programs need to be considered in this regard.
  • General Practitioners and Patient's Disease in Isfahan: One Step toward Social Accountability
    Athar Omid, Shaghayegh Haghjuy Javanmard, Batool Eghbali, Marzieh Hoseini Page 1376
    Introduction
    Graduated students in healthcare should be competent to be accountable for social needs. This study aimed to determine the most frequent patient's diseases in Isfahan.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 64 physicians (general practitioners) in Isfahan. Data gathering was done through valid and reliable questionnaires for determining the frequency of pediatrics, surgical, gynecologic and internal diseases referring GP. Referral times for each disease was determined in 5-point likert scale (rare, sometimes, weekly to monthly, daily to weekly and daily).
    Results
    28 male and 36 female physicians with mean age of 39.0±7.0 and mean experience of 11.3±5.9 years completed questionnaires. The highest referral times score in measured different areas were common cold, nonsurgical abdominal pain, vaginal discharge and diabetes mellitus respectively. The lowest scores were ariboflavinsis, abscess of pancreas, coriocarcinoma and sarcoidosis respectively.
    Conclusion
    In this study, encounter rate of general practitioners in Isfahan to different diseases was determined. Although these data are useful for decision makers to plan curriculum, but determination of other factors such as severity of less common diseases are necessary.
  • Family Nursing Curriculum, a Step toward the Development of Nurse's Role in Iran
    Maryam Alizadeh, Nikoo Yamani, Fariba Taleqani, Tahere Changiz Page 1385
    Introduction
    The discipline of family nursing is a specialty in nursing is designed to provide preventive services. Despite the emphasis on family nursing, this curriculum has not been designed in Iran. This study aimed to develop a task-based family nursing curriculum in Iran.
    Methods
    This descriptive study was conducted in 2010 – 2011 in Iran. Curriculum planning was done using need-assessment, regular focus groups, discussion with nursing educators, medical education and curriculum planning specialists, nurses and postgraduate nursing students and medical education students.
    Results
    A task-based curriculum was developed based on the structure of the curriculum, which is recommended in the ministry of health and medical education in four seasons. Its courses were health status, chronic illness, family crisis and mental health, family health, geriatric nursing, research methods and statistics, nurse management, information systems, family and patient education, and family's thesis.
    Conclusion
    This study provided a task-based family nurse curriculum that can be used to run this course in Iran. It is hoped that its implementation can decrease some problems resulting from the prevalence of chronic disease and its complications
  • Relationship between Psychological Profile and Academic Achievement of Medical and Dental Students at Isfahan University of Medical Science
    Parvaneh Nasri, Vahid Ashourioun, Maryam Avizhgan, Hamid Afshar Page 1395
    Introduction
    it is important to identify factors, which lead to academic achievement and impede academic failure. Some psychological elements including positive and negative perfectionism, anxiety and self-esteem seem to be related to academic achievement. This study aimed to measure relationship between psychological profile and academic achievement of medical and dental students at Isfahan University of medical science.
    Methods
    This research was a descriptive-analytic study. Subjects were all medical and dental students who were volunteered to participate in basic sciences comprehensive exam. PANPS scale, SAS scale and Rosenberg self-esteem scale were used for collection data. Their relations with academic achievement (average score and basic science comprehensive exam score) were studied.
    Result
    Comparing means of negative perfectionism showed that there was significant difference between the second group of medical students and dental students (p=0.01). There were significant negative correlations between negative perfectionism with average score (r=-0/44 p=0/01) and comprehensive exam score(r= -0/40 p=0/02 in dental students). There were significant positive correlations between self-esteem and average score (r=0/37 p=0/03) and comprehensive exam score (r=0/45 p=0/00).
    Conclusion
    The Relationship between psychological profile with academic achievement in medical and dental students is difference. It seems that student's academic achievement is also influenced by other factors.
  • Masomeh Mahmoudi, Maliheh Mahmoudi, Ayat Sohrabi, Ali Moradi Page 1404
    Introduction
    Thesis is the last part of graduate programs, especially general medicine program, in which students engage in research work related to their academic disciplines, and publish the results of the thesis (according to the existing regulations). Assessment of Interns’ view about existing thesis-related rules can lead to revision and qualitative and quantitative improvement of thesis process (i.e. topic approval, research skills, budgeting, thesis defense, and research line).
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted on medical interns who defend their thesis and graduated in 2010. 82 interns were selected through census method. Data gathering was done using a researcher-made questionnaire (alpha cronbach coefficient= 0.86). Data analysis was done using descriptive statistics.
    Results
    The Results showed the mean score of thesis topic approval process in educational group (16.92.06), thesis topic approval process in the research council (10/472/03), research skills (21/023/08), budgeting process (21/114/02), defense process (13/11/38), and research line (7/011/61).
    Conclusion
    Based on the results, most interns had very little satisfaction. It seems that it is necessary to plan some workshops about research methodology, writing proposals, budgeting, writing a thesis and papers for interns.
  • Students and Teacher's View about Educational Regulation Related to Continuing Education without Entrance Exam
    Mahsa Shakour, Nikoo Yamani, Zahra Jouhari Page 1411
    Introduction
    In recent years, ministry of health and medical education has approved a regulation for accepting top students for postgraduate courses without entrance exam that leads to many critiques and discussions. This article addressed students’ and teacher’s view about this regulation.
    Methods
    This was a qualitative study at school of nursing and midwifery, Isfahan University of medical sciences. Data collection was done through semi-structured interviews. Undergraduate students in 7th and 8th semester (who were not eligible for acceptance without entrance exam), postgraduate students and faculty members were selected using purposeful sampling. Data saturation was achieved with 8 interviews.
    Results
    3 main themes and 11 subthemes were obtained. They were Justice (selecting only one outstanding student, inappropriate selection criteria, little differences and big outcome, ignoring differences between universities, deserve to be accepted); Ethical problems (destructive competition, bad communication with student who is accepted, negative attitude toward classmates); knowledge improvement (encouraging students in getting knowledge, optimized application of free higher education).
    Discussion
    The most frequent mentioned theme was injustice. However, decision-making for accepting students should be according to the public justice and higher education goals, and it must lead to a perfect policy and decision-making. There is no a standard and obvious strategy for student selection in higher education institutes, and it is hoped to consider the best strategy.
  • Compression the Effect of Clinical Concept Mapping & Nursing Process in Developing Nursing Student's Critical Thinking Skills
    Samereh Abdoli, Tahereh Khajeh Ali Page 1420
    Introduction
    Development of critical thinking and clinical education has remained a serious and considerable challenge throughout the nursing educational system in Iran. Education experts believe that effective teaching methods such as concept mapping and nursing process are practical strategies for critical development. Thus, this study was carried out to compare the effectiveness of clinical concept mapping and nursing process in developing critical thinking skills among nursing students.
    Methods
    This is a clinical trial. 41 nursing students who studied in 4th semester at Isfahan University of medical sciences were randomly divided in nursing process, and clinical concept mapping groups. They were asked to prepare a concept map or nursing process for their patient weekly. They were filled The California Critical Thinking Skills (form B) in the first and last day of their course as well as 1 month after study. Data analysis was done using t-test and ANOVA.
    Results
    The results indicated that the students within the clinical concept-mapping group had not developed in any of the 5-fold critical thinking skills. There was no significant difference between their scores (in the first and last day of their course as well as 1 month after study). On the contrary, the results showed that the students’ critical thinking skill in the nursing process group had developed in inference and inductive thinking throughout the study. In 1 month after study, there was a significant difference between the mean score of this group’s critical thinking skills. In the two groups, in each point of study, the total mean of critical thinking scores were not statistically significant.
    Conclusion
    Even though it is impossible to draw a definite conclusion due to sample size and time limitation, the present evidence indicated that nursing process could be more effective in critical thinking development. Further research with more time can be useful for evidence-based decision-making.
  • Training Team's Attitudes Toward The Patient's Consent To Participate In Clinical Education
    Omid Pirhaji, Athar Omid, Faraidoon Haghdoost, Behrooz Oliya Page 1430
    Introduction
    In educational hospitals, sometimes the patients that seek medical health care are involved in teaching and learning process without enough knowledge about medical students’ skills. This study aimed to examine medical training team’s attitude toward patient's consent to participate in clinical training.
    Methods
    This is a descriptive cross-sectional study conducted at Isfahan University of medical sciences using a researcher-made 12-item questionnaire with 5-point Likert Scale. From the target population including all of the professors and residents of Isfahan University of medical sciences, 61 took part in study.
    Results
    Forty two point five percent of the participants were residents and 57.5% were professors. The overall mean attitude score was 34.9 ±3.03 that was considered moderate. The mean attitude score for professors and residents were 35.58±3.35 and 33.88 ±3.03, respectively which were not significantly different. Most of the participants believed that patients should not be informed about student's ability levels before examination.
    Conclusion
    It seems that the concern of the medical training team about lack of patient cooperation in teaching and learning process results in ignoring in patient's rights in making an informed choice. Conducting further studies in order to find the causes and solutions to improve and upgrade the existing situation is suggested.
  • Assessment of interpersonal communication skill levels in lecturers of Ilam University of medical sciences: A case study
    Hadi Peyman, Monireh Yaghoobi, Jamil Sadeghi Far, Kourosh Saye Miri, Maryam Alizadeh, Nikoo Yamani, Mkonireh Mohammad Hassan Nahal, Azita Rostami, Masoud Yasmi Page 1436
    Introduction

    One of the most effective factors on quality of learning is using appropriate communication skills by faculty. Appropriate communicational foundation cause to pass information to students as well. The present study aimed to evaluation interpersonal communication skill levels in lecturers of Ilam University of Medical Sciences.

    Methods

    In this descriptive-analytic study, 60 lecturers of Ilam University of Medical Sciences with randomly sampling were selected in 2009. Data collection was performed using a questionnaire of Interpersonal Communication skills test. The questionnaire has 34 questions and based on 170 scores. Data was analyzed using SPSS software ver.16 and t test and Pearson correlation.

    Results

    Mean age ± standard deviation of participants was 36.03±7.86 years and 80% were male. Overall, 30% of participants were assistant professor and 45% had more than 5 years educational experiences. Mean score of communication skills of lecturers was 106.53 ± 8.59 that it was significantly associated with their gender (p<0.04). While, this relationship not found for age of lecturers, teaching experiences and their scientific ranking.

    Conclusion

    Based on results, Interpersonal communication skill levels of lecturers study were evaluated average. Conducting of educational workshop on interpersonal communication for lecturers is one of the methods to improve their effective communications which can cause to increasing learning and promoting communicational skills of students.

  • Peer Assessment in evaluation of Medical sciences students
    Farahnaz Kamali, Mahsa Shakour, Alireza Yousefy Page 1443
    Introduction
    Recently, peer assessment is especially noticed as a progress evaluation method. Although it is a known method, it is a novel method in many countries that they use traditional methods. Then the topic of current review article is peer assessment in medical education.
    Methods
    The documents related to peer assessment, advantages, disadvantages, applications and how use it extracted of articles, books and report of researches in reliable sources.
    Results
    Peer assessment is a comprehensive evaluation of peer student performance and activities. The main aim of using this method was to produce more correspondence to own learning and peer learning. Of advantages for this method might be mentioned like increasing in student perception of his/her learning, encourage students to accept accountability for their learning, give and get feedback, encourage students to deep learning. The peer assessment is used in evaluation for communication skills, professionalism and effective domain. In peer assessment we should notice to some points: determine assessment criteria, discussion between students after peer assessment, confidence of sufficient time and educating it to students. Also we should notice to some limitations like the correlation between characteristics and results of assessment.
    Conclusion
    Peer assessment is an evaluation method, that if it was used correct and proper, it could be an effective method in formative evaluation for some domains of medical education like affective domain. It is necessary, according to the gap in evaluation of these domains of medical education, we use better of this cheap and accessible tool.
  • Suicide and its consequences for the medical education and health systems
    Alireza Yousefy, Narges Sadeghi, Azam Alavi Page 1453
    Introduction
    Although analyzing suicide is related to religion, ethics, social psychology and sociology, its consequences affect medical education and health systems intensively. In this review study, data bases and texts on the subject were reviewed. Suicide is an unacceptable phenomenon in religion and also ethics.Challenging this ever increasing phenomenon requires extensive intersectional cooperation.
  • Medical student's Study Resources: Books or Notes
    Omid Pirhaji, Roya Mollabashi, Faraidoon Haghdoost, Mohsen Meidani Page 1461
    Introduction
    Given the importance and impact of test resources on medical student’ learning, this study aimed to assess the time devoted to study books and notes during the semester and exam time.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on all medical students (120) who were passing internship period at Isfahan University of medical sciences in 2011. Devoted time to study books and notes was determined. Data analysis was done using t test.
    Results
    The mean and standard deviation of time devoted to study book for students who their mean score were above average (15.89±0.96) was 34.61±4.08. This was 23.12±5.30 for students who their mean score were less than average. It had significant difference.
    Conclusion
    The results of this study showed that, students with lower mean score were more interested in studying notes during the semester and test time. Therefore, it is suggested to conduct further studies to investigate the study sources of students in different academic degree levels.
  • Study of relationship between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation (Case study of Isfahan University of Medical Sciences.)
    Setareh Moosavi, Mostafa Sharif, Saeed Rajae Pour, Vahid Ashoorion Page 1466
    Introduction
    Most scholars of educational, organizational climate and curriculum are important Vnvavry is the source of educational innovation. According to deepen and expand the culture of educational innovation as one of the essential needs of educational institutions, major attention to training in this field be.The purpose of this research was to study of relationship between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    This study was applied one and the research method was descriptive – correlative (survey).Statistical population included all 687 faculty members at Isfahan University of Medical Sciences. 124faculty members at Isfahan University of Medical Sciences were chosen as statistical sample. Research instruments were two questionnaires. A questionnaire for organizational dimensions climate(rules, discipline, democracy, social and cultural factors organizational image, total goal) which designed by Gole(2008) that has 37 question's questionnaire was for acceptance of curriculum innovation(innovation goals, innovation content, innovation learning – teaching, innovation evaluation).The reliability of these questionnaires was examined by the view of experts and their validity was calculated by Cranach Alpha and estimated 96%.To analyze data in the level of inferential statistics, multi Regression, Levin and MANOVA were employed.
    Results
    Findings showed that:1) There was positive and significant relation between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation.2)There was positive and significant relation between organizational dimensions climate and acceptance of curriculum innovation goals, curriculum innovation content, curriculum innovation learning – teaching, and curriculum innovationevaluation.3) There was a significant difference between averages of organizational dimensions climate in terms of university, college, tenure, academic trips grade of academic faculty members at faculty members at Isfahan University of Medical Sciences (p<0.05),4)There was not a significant difference between averages of organizational dimensions climate in terms of sex faculty members at university of Isfahan and faculty members at Isfahan University of Medical Sciences (p<0.05).
    Conclusion
    The effect of organizational climate in educational policies and educational programs, and revised in accordance with the conditions that caused curriculum the new education is inevitable. Requiring faculty members to observe the educational innovations in the teaching process, integrated and convergent approaches in the content of such postings education today.
  • General Physician's Educational Needs about Diet Therapy, a Job Analysis Study
    Mostafa Dehghani Poudeh, Morteza Rafiei Page 1479
    Introduction
    Although it is obvious that nutrition has a clear impact on incidence, prevention, and treatment of many diseases, it has not been addressed properly in medical education. Therefore, physicians’ educational needs assessment is the first step of improving physicians’ skills in nutrition and diet therapy.
    Methods
    It is a cross-sectional study. In this study, a focus group was hold. Then essential topics for training physicians was developed using the job analysis approach (Including determining the tasks; sub tasks; skills and items that can be corrected through training).
    Result
    Five main tasks that must be learned were achieved. They were nutritional status assessment, patient’s data analysis, determining the diet suitable for patient’s condition, planning the diet therapy, its implementation, and evaluation. 19 sub tasks were defined for these main duties.
    Conclusion
    There was a well consistency between our findings and earlier studies around the world. These results can be used to raise the nutritional knowledge of general practitioners whether through academic courses included in their curricula, or continuing education programs.
  • Importance of Application of Service-Based Learning in Clinical Nursing Education
    Fariba Haghani, Azam Alavi Page 1487
    Introduction
    Clinical education is one of the most crucial parts of nursing education in shaping the professional identity. Successful education in this path requires effective approaches along with update knowledge, clients and patients’ needs. These approaches can provide necessary preparations for learners. Service learning that is aimed to train responsible and accountable students has found new position in the health professionals’ curriculum including nursing. This study aimed to discuss importance of application of service-based learning in clinical nursing education.
    Methods
    This study is a review article. Related books and some database such as SID, Irandoc, Elsevier, Pub Med, Magiran during 1999-2011 were searched using keywords including clinical education, nursing, Service-learning and students.
    Results
    Nurses should have strong leadership skills, management, citizenship commitments and respect to human diversity for entering real action areas. All these capabilities can be achieved in clinical practice as a part of nursing education. It seems that service- based- learning provides opportunities for students’ professional development and clinical competencies.
    Conclusion
    Nursing education authorities can use interactive and participatory strategy such as service- learning for creating more coordination between colleges and hospitals, and converting hospitals to suitable training settings. This can help to reach clinical education goals as more as possible.
  • Emphasis on Dignity of End Stage Patients
    Maryam Avizhgan, Ebrahim Mirshahjafari Page 1496
    Medicine is the most scientific way of humanity, and the most humanistic science. Its Professional communications are important due to its sensitivity and responsibility. One the most emphasized relation is patient’s dignity. Evidence has shown that the correct relationship rarely will establish between physician and end stage patient and this communication is always associated with many shortcomings. This study aimed to address the patient’s dignity, especially in the end stages of life. Definition and nature of dignity, human rights, patient rights, human dignity in medical practice and medical education was discussed. In addition, important issues in patient-centered communication in order to maintain patients’ dignity, especially at the end life (include: accurate information to patients, how to announce bad news, privacy, confidentiality, reliability, choice and decision-making, dealing with requests for inappropriate treatment, euthanasia and unconditional respect) was considered.
  • Reflective Practice in Nursing Care
    Fariba Haghani, Narges Sadeghi Page 1511
    Introduction
    Reflective practice is a generic term for intellectual and affective activities that create new understanding and appreciation of experiences. Various studies have emphasized on the benefits of reflection in nursing. This article reviewed benefits and barriers of reflective practice in nursing.
    Methods
    In this review article, library references, some scientific databases (Elsevier, pub med and sid) was search using following keywords reflective learning, reflective practice and nursing care. Related articles published during 1995-2010 were retrieved.
    Results
    There has been an increasing interest in reflective practice in nursing. Nursing literature mentioned its importance specifically to reduce theory-practice gap. Although, everyone can be reflective, educators must not assume students know how to reflect. Students require guidance about how to be reflective.
    Conclusion
    However, reflecting is an intentional and skilled activity that requires analyzing actions and making judgments about its effectiveness. Nurses could be empowered through reflective practice that provides them better understanding, and motivation for changes and quality improvement.